Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Tung förlust för Smederna: ”Vi får be om ursäkt till publiken för den svaga andra halvleken”

Featured Image

Det såg ut att bli ytterligare en kanonmatch på hemmaplan av Smederna. Istället förvandlades 16 poängs ledning och vittring på bonuspoängen, till en förlust med åtta poängs marginal.

Det var en match som startade bättre än någon hade kunnat förvänta sig. Smedernas Michael Jepsen Jensen och Rohan Tungate inledde med en femetta mot VM-sjuan Dominik Kubera och regerande juniorvärldsmästaren Mateusz Cierniak. Därefter gick Smedernas reservpar ut och gjorde samma sak, när Joel Andersson tog starten, samtidigt som Philip Hellström Bängs stod för en fantastisk uppkörning från sista till andra plats.

Därefter fortsatte Smedernas dominans. I det fjärde heatet tog Vadim Tarasenko och Joel en fyrtvåa, efter att Vadim slagit världens bästa speedwayförare, Bartosz Zmarzlik. I heatet efter tog Rohan och Philip ytterligare en fyrtvåa, innan Smedernas danska dynamiter Michael Jepsen Jensen och Frederik Jakobsen tog matchens tredje femetta. Vid det laget hade Smederna en ledning med hela 16 poäng efter sex heat.

Från det sjunde heatet började dock Lejonen hitta farten. En femetta i heat sju och en fyrtvåa i heat tio, med två oavgjorda heat däremellan, innebar att gästerna plötsligt krympt avståndet till tio poäng efter tio heat. I heat tio toppade Lejonen in Bartosz Zmarzlik och tog därigenom en femetta. Följt av ytterligare två femettor. Plötsligt hade matchen vänt och gästerna ledde med två poäng. En fyrtvåa och ytterligare en femetta till gästerna i nomineringsheaten och det var ett faktum: gästande Lejonen hade vänt matchen och vunnit.

Efter matchen har Smedernas lagledare Jerker Eriksson svårt att säga vad det var som egentligen hände.

– Jag vet inte riktigt. Jag tyckte det kändes bra. Vi hade koll på läget och alla grabbarna levererade. Sen… Jag kan inte säga vad det var som hände. Lejonförarna började starta bättre och slog tillbaka på samma sätt som vi gjorde på dem i början. De fick toppa litegrann och kom ikapp. Vi vart väl lite osäkra på hur vi skulle sätta upp cyklarna. Det ska inte få hända på hemmaplan.

Skulle du säga att det var Smederna som gick fel eller Lejonen som hittade rätt?

– Det var en kombination, såklart. De började som sagt starta ifrån oss. Då får man styra i första sväng. I början var det vi som körde bort dem litegrann, nu var det de som körde bort oss istället. Större marginaler än så är det ju inte i speedway. Men det är klart man blir besviken när man leder med 16 poäng och får stryk med åtta. Det är sjukt. Men jag vet inte om vi slappnade av. Vi tryckte på hela tiden, sa att vi måste vara på g för vi vet att det är ett väldigt bra lag. Kommer dom igång blir det tufft. Men ja, vi lyckades inte.

För tredje matchen i rad saknades Smedernas stjärna Maksym Drabik. Många var det som undrade varför polacken inte körde när Smedernas lagkapten Kim Nilsson fick kasta in handduken på grund av sjukdom.

– Dels så har han inte presterat några bra resultat i Polen, säger Jerker om det hela och fortsätter:

– Han har haft stora problem med sina motorer. Till Målilla ville vi prova en annan uppställning, utan honom. Till idag var det meningen att han skulle vara med, men han kände inte att han kunde tillföra något till laget. Han har inte motorer som går och har haft det tufft några matcher i Polen. Han ville hellre lägga krut på att försöka få ordning på grejerna. Det är sanningen.

Trots den tunga förlusten för Smederna har inte slutspelschanserna försämrats drastiskt. I Kumla fick Indianerna stryk av Västervik och i Norrköping körde Dackarna lika med Vargarna. Det innebär att Smedernas chanser att nå slutspel fortfarande är goda.

– Jo, men det är de väl. Men det känns väl föga glädjande efter idag. Vi hade haft en mycket bättre position på tredjeplatsen om vi vunnit idag. Det är klart det var en missräkning att tappa det här, helt klart. Sen visste vi att det skulle bli en tuff match. Det är ingen skam att få stryk av Lejonen, men inte på det här sättet.

Det var kvällen till ära 3331 personer som letat sig ut till solskenet på Eskilstuna Motorstadion denna kväll. En fin publiksiffra som visar att intresset för Smederna blomstrar i Eskilstuna.

– Jättekul. Det är verkligen roligt. Tråkigt att inte få avsluta med en seger när det är så mycket publik som kommer. Vi får be om ursäkt till publiken för den svaga andra halvleken, avslutar Jerker Eriksson.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: