Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Tuff start på Smedernas bortaturné: ”Det var en utskåpning”

Featured Image

Det var inte bara himlen som var mörk för Smederna i ett regnigt Målilla. En tung afton resulterade i både en förlorad match och tappad bonuspoäng.

Bortamatchen i Målilla var tänkt att starta 18.00, men när tiden var slagen föll fortfarande regnet över Skrotfrag arena. När det en stund senare blev uppehåll började banpersonalen arbeta med banan och vid 19.20 var det till slut dags för trackwalk.

– Det ser skitigt och lerigt ut, men de (banpersonalen) har gjort ett otroligt jobb, sa Smedernas Joel Andersson om banan inför matchen.

Efter ytterligare arbete med banan var det så dags för start. Det blev hemmalaget Dackarna som inledde starkast, med en femetta i det första heatet.

I det andra heatet var olyckan framme. Smedernas Philip Hellström Bängs och Dackarnas Ryan Douglas krokade ihop och kraschade. Alla förarna fick komma till omstarten, men endast tre förare gjorde det. Ett skärsår hindrade dackeföraren från att köra mer under kvällen. Istället blev det en femetta till Smederna och matchen var lika.

Tyvärr blev det en kort glädje. Från det tredje heatet var det hemmalaget som tog kommandot. Dackarna drog ifrån allt mer och Smederna hade inte mycket att sätta emot.

– Det var en utskåpning. Vi tog väl två-tre starter och då vinner man inga speedwaymatcher, säger lagledare Jerker Eriksson efter matchen.

– Alltså, vi vinner inte starterna och vi gör inte många bra förstasvängar. Dackarnas förare får fri lejd och då går det inte göra någonting idag. Då är det helt kört. Sen hade vi inte så mycket att toppa med heller, vi gjorde vad vi kunde. Vi kanske hade kunnat göra någon ändring lite tidigare, men det hade inte förändrat slutresultatet.

I heat 13 kom Philip Hellström Bängs in istället för Kim Nilsson. Hur kom det sig?

– Kim hade lite problem med astma idag och var väldigt andfådd. Philip hade gjort det bra när han stått på fyran. Det var ganska solklart att han skulle åka, när inte Kim var riktigt kry.

Det var nog inte många som räknade med att det skulle bli någon match. Läktarna gapade tomma och väderapparna kom med dystra besked. Att Smedernas förare kände likadant var det dock inte fråga om enligt Jerker.

– Vi hade snackat tidigare att vi måste ha mindsetet att det blir match. Det måste man alltid ha när man kommer till en tävling. Har man inte det är det ingen idé att man rullar ut till första heatet.

Redan imorgon väntar en ny match för Smederna. Då vänder laget norrut för ett möte med Rospiggarna i Hallstavik. Återigen är det både en match och en bonuspoäng som står på spel. Där behöver det vara ett annat Smederna som står på startlinjen.

– Jag ser det såhär: nu kommer det visa sig imorgon hur vi agerar på banan, säger Jerker och fortsätter:

– Det kommer sätta lite spår för hur vi sätter upp laget under sista delen av säsongen. Nu får man visa att man ska vara med. Nu börjar det dra ihop sig mot slutspelet, så nu får de slåss lite om platserna.

Blir det någon extrainsatt träning på förmiddagen?

– Nej. De kommer ha jämt gör att tvätta imorgon bitti. Sen är det dags att dra till Hallstavik.

Och det blir ingen lagaktivitet?

– Nej. De får gå hem på kammaren och skämmas. Sen får de komma till Hallstavik och visa lite bättre kämparglöd. Laget är inte värd någon aktivitet efter den här matchen, avslutar Jerker Eriksson.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: