Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Smederna till slutspel när bonuspoängen säkrades: ”Vi visar på bra karaktär”

Featured Image

Det blev en spännande tillställning med täta heat när Smederna gästade Västervik under tisdagen. Även om det blev förlust i matchen blev det vinst i kampen om bonusen, vilket innebär att Smederna säkrat en plats i slutspelet.

Smederna hade en tuff inledning på säsongen. Tre förluster på första fyra matcherna var inte den start på säsongen någon hoppats på. Den enda segern var dock mot storfavoriterna Västervik. En seger på hela 16 poäng.

När vi nu kommit till slutet av säsongen och returmötet mot Västervik stundade, var den där vinsten i början av säsongen av största betydelse. Om matchen skulle förloras fanns det fortfarande marginal ned till bonusen. I och med att Vargarna under måndagen slog Rospiggarna i en tidigare inställd match, fanns möjligheten att säkra slutspelet med bara bonusen om övriga matcher föll ut rätt.

Några timmar innan matchstart kom dock beskedet inget smedfan ville höra. Smederna skulle inte bara sakna Joel Andersson (väntas få barn i veckan) och Maksym Drabik (problem med motorer), utan få lov att köra riders replacement för australiensaren Rohan Tungate. En situation som vållat en hel del huvudbry för Smedernas lagledning.

– Det blev mycket omkastningar när vi skulle ta ut lagen, inleder Smedernas lagledare Stefan Jarl efter tisdagens match.

– Joel kunde inte säga om han kunde köra och då var vi tvungna att ta in Wojdylo. Vilket gjorde att vi inte kunde ha Drabik i laget, fast han var tänkt från början. Till slut landade vi i det här. Rohan sa tidigt att han inte kunde köra den här veckan på grund av en privat grej i familjen. Så när Drabik sa ifrån var en borta, sen sa Joel ifrån och… Ja, det har varit rörigt fram till matchen, men det löste sig iallafall.

Smederna inledde tisdagens match med en femetta, men Västervik kontrade direkt med samma mynt. Därefter följde flera heat där Västervik hade poängövervikt och där Smederna tappade positioner med små marginaler. I både heat tre och sex tappade man till exempel positioner på mållinjen.

Västervik hade fått upp ett momentum och hittade det där lilla extra. Efter nio heat ledde hemmalaget med 12 poäng. Då vaknade Smederna till liv med en femetta i heat tio signerad Vadim Tarasenko och Patryk Wojdylo. Plötsligt började det studsa rätt för Smederna. Vad var det egentligen som hände?

– Det hände väl ingenting. Vi gick åt andra hållet med drev. Istället för att gå ner gick några upp och det blev en bra reaktion på det. Vi låg under med fyra när det var tre heat kvar, men då åker vi på en femetta mot oss. Hade vi fått den med oss istället så, ja, det är små marginaler.

– Jag tycker vi visar på bra karaktär och gör en väldigt bra match med det laget vi kommer med. Jag tycker vi gör det bra.

Till slut blev resultatet 48–42 till hemmalaget Västervik. En förlust för Smederna i matchen, men vinst i jakten på bonuspoängen. Samtidigt förlorade Rospiggarna och Vargarna sina respektive matcher, vilket innebär att bonusen räckte; Smederna är klara för slutspel.

– Det är bara två matcher kvar, så det finns inte två lag som kan gå om oss. Jag har inte hunnit kolla tabellen, men tror det är klart med slutspel. Vi går för tredjeplatsen så vi kan välja i kvarten.

Hur känner du inför slutspelet?

– Jag tycker det känns ganska bra ändå. Får bara Drabik ordning på grejerna, så han kan komma och åka igen, så. Då har vi en ganska bra situation i lagen. En bra och sund konkurrens.

Jerker Eriksson saknades bland lagledarna denna kväll, men kunde trots det inte riktigt hålla sig undan. Efter ett tag var telefonen framme i depån.

– Han ringer och kollar hur det går, vad de säger och sådär, berättar Stefan.

– Han är nyfiken, men det är inte så att han ger direktiv. Han är inte här, så han vet ju inte vad som händer. Det är svårt att sitta framför TV:n. Han ringer och är nyfiken på hur vi gör. Det är svårt att hålla sig undan.

Slutligen: vad säger du om den röda väggen av tillresta supportrar?

– Jättekul. Det betyder massor att de var här. Grabbarna ser ju dem i svängen när de åker efter heaten. Det betyder jättemycket att de är på plats, det gör det. Det är en klyscha, men det betyder mycket att ha fans på plats, avslutar Stefan Jarl.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: