Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Smederna tappade tredjeplatsen: ”Vi ska vinna vilka vi än möter”

Featured Image

Det blev ingen tredjeplats i tabellen för Smederna. Efter en match som svängde flera gånger var det till slut Indianerna som drog det längsta strået och fick välja motstånd i kvartsfinalen. Där föll valet på Piraterna, vilket innebär att Smederna möter Dackarna.

Det blev en spännande kamp om tredjeplatsen i Bauhausligans grundserie. Inför matchen var förutsättningarna klara. Om Smederna körde minst lika skulle tredjeplatsen, vilket innebär möjligheten att välja motstånd i kvartsfinalen, gå till Eskilstuna. Om Indianerna däremot vann matchen skulle tredjeplatsen hamna i Kumla.

När starten gick var det Smederna som tog kommandot. Efter ett oavgjort första heat gick Smedernas reservpar Joel Andersson och Philip Hellström Bängs ut och tog en fyrtvåa. Michael Jepsen Jensen och Rohan Tungate ville inte vara sämre, utan gjorde samma sak i heatet efter.

I det fjärde heatet blev det en perfekt start för Smedernas Joel Andersson och Kim Nilsson. Indianernas Krzysztof Buczkowski gjorde vad han kunde för att spräcka femettan, vilket ledde till att han körde omkull Joel. Polacken uteslöts och i omstarten var det återigen Smedförarna som var vassast från start och tog hem heatet.

Därefter började Indianerna jobba sig ikapp. En femetta till Indianerna i heat fem följdes upp av fyrtvåor till hemmalaget i heat sex, åtta och tio. Plötsligt hade Smedernas ledning försvunnit. Istället var det Indianerna som gick till pausvila med två poängs ledning.

Efter den långa pausen visade Smederna att man inte gett upp. En femetta signerad den danska duon Michael Jepsen Jensen och Frederik Jakobsen innebar att matchen ännu en gång svängt. Indianerna kontrade dock med samma mynt i två raka heat. En hemmaledning på 42–36 inför nomineringsheaten var ett tufft läge för Eskilstunas hjältar.

Väl i nomineringen försökte Smederna göra allt man kunde. Bland annat satsade Joel så hårt i heat 14 att han körde omkull en tvärande Krysztof Buczkowski och uteslöts. Där var Smedernas chanser till tredjeplatsen borta och till slut landade siffrorna på 48–42 till Indianerna.

Joel Andersson inledde matchen med full poäng i sina två första heat, vilket innebar att han var enda obesegrade föraren på banan efter sju heat.

– Idag fungerade det bra, säger Joel själv.

– Det var roligt så läge det varade. Det blev ett tufft tredje heat och så står han (Indianernas Krzysztof Buczkowski) på tvären mitt i sväng i fjärde. Då får han käka bakhjul.

I ditt tredje heat håller du länge Patryk Dudek bakom dig. Det är väl inte ett heat du kan vara missnöjd med?

– Det heatet var bara… Det var den sämst vattnade banan jag åkt på på väldigt länge. Det var så sjukt snorigt. Min cykel gick för fort in i sväng, så jag kunde inte hålla mig där inne. Det var väldigt surt, för där kände jag att jag var värd poäng. Men det är som det är.

I sitt fjärde heat körde Joel ihop med Indianernas Krysztof Buczkowski – för andra gången. Det var i det fjortonde heatet, när Smederna fortfarande hade chansen att vinna matchen. Joel berättar om händelsen.

– Han får skylla sig själv. Han står helt på tvären mitt i sväng för att försöka stänga mig. Då får han käka bakhjul, det är valet han har. Han får skylla sig själv, tycker jag. Jag förstår att jag blir utesluten, men jag tycker också att han sätter sig i situationen själv.

Tycker du uteslutningen är korrekt?

– Den är rätt, det säger jag ingenting om. Jag körde på honom, jag ska åka ut. Sen att han satte sig i situationen själv, det är en annan femma.

Som sagt var det andra gången förarna körde ihop denna kväll. Första gången var redan i heat fyra. Då var det polacken som blev utesluten.

– Jag stängde honom, då dök han på mig. Han fick inte ens sladd in i sväng. Han tog liksom ut mig. Det var rätt där också, domaren gjorde inga fel.

När Smedernas lagledare Jerker Eriksson får frågan om Joels uteslutning är han inne på samma spår som huvudpersonen själv.

– Det var inget att snacka om. Det var solklart, lika solklart som när Buczkowski blev utesluten i heat fyra. Den var klar från min position, säger Jerker och pausar en stund innan han fortsätter:

– Jag gillar inställningen däremot, han går ju för det i alla fall. Det ska han ha all eloge för. Sen blir man utesluten ibland, men nu gäller det ju att visa att slutspelet är på gång. Då får man vässa armbågarna litegrann.

I övrigt tycker Jerker laget blir lite för tunt denna kväll.

– Jag var hoppfull inför den här matchen. Jag kände att det var 50/50 om vi skulle kunna vinna. Vi öppnade väldigt bra, men vi skulle behövt ha en eller två gubbar till idag. Jepsen var lite för själv. Jag tycker någonstans att reserverna, framförallt Joel, gör sitt jobb. Sen är det för tunt och då blir det tufft att köra riders. När vi bara har en gubbe på tvåsiffrigt, då vinner man inga matcher med riders.

Nu blir det Dackarna som motstånd i kvartsfinalen. Är det vad ni hade valt om ni kom trea?

– Hade vi fått välja kanske vi hade valt något annat, så är det ju. Men det är ingenting vi behöver stå här och spekulera i, utan nu är det som det är. Indianerna valde Piraterna och då tycker de väl att Piraterna är sämre än Smederna. Det är väl ett kvitto på att vi inte är helt urdåliga i alla fall. Nu är det bara ta sig an Dackarna, säger Jerker.

Inte heller Joel lägger allt för stor vikt på motståndet i kvartsfinalen.

– Jag skiter i vilket. Vi ska vinna vilka vi än möter. Det är inget att hänga upp sig på eller fundera över, utan det är bara ta det som det kommer, säger Joel och fortsätter:

– Vi känns ganska heta. Vi ger Indianerna en bra match idag, trots att vi har riders för Tarasenko som gjort bra matcher i Polen på såna här banor. Hade vi haft honom med oss idag så kanske det varit lättare. Vi har haft det lite tungt de flesta av oss här idag, så kan vi toppa upp det lite till blir vi riktigt giftiga.

I första böj på banan i Sannahed stod ett hav av tillresta fans och hejade fram Smederna. Jerker Eriksson avslutar med att skicka en hälsning till dessa.

– Nu får jag först och främst be om ursäkt för att vi inte kom ut. Det blev det här med val och grejer. Sen ska man stå och göra intervjuer. Tyvärr föll det bort. Så vi får be om ursäkt, men det var gött med så stort stöd.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: