Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Smederna i ledning efter stark laginsats: ”Man krigar för laget”

Featured Image

Slutspelet startade som grundserien slutade: med spänning. Smederna vann kvällens match och har åtta poängs försprång inför nästa veckas retur.

Fint väder och fin speedway var vad den 3111 personer stora publiken bjöds på när Smederna inledde sin slutspelsresa under tisdagskvällen. Smederna tog emot regerande mästarna Dackarna och hade en på pappret övermänsklig utmaning framför sig.

Det var Dackarna som inledde kvällen starkast, med en femetta i första heatet. När Dackarna därefter lyckades köra oavgjort mot Smedernas starka reservpar Philip Hellström Bängs och Joel Andersson började det direkt se mörkt ut. Efter fyra heat hade Dackarna fortsatt fyra poängs ledning.

Därefter började dock Smederna jobba sig ikapp igen och efter sex heat hade matchen vänt. Smederna hade tagit över ledningen, men lyckades inte koppla något grepp. Efter tio heat var det fortfarande lika.

Efter den långa pausen vaknade Smederna till liv ordentligt. Tre femettor på fyra heat till Eskilstuna innebär plötsligt en ledning på tolv poäng. I sista heatet putsade Dackarna till siffrorna och minskade avståndet till åtta poäng, men när lagen lämnar arenan är det trots allt Smederna som har kommandot.

Även om endast hälften av heaten i denna kvartsfinalserie är körda, har Smederna med sin vinst denna kväll stärker sin position avsevärt. En som ser Smedernas chanser till avancemang som goda är Joel Andersson.

– Vi har alla chanser i världen, det visar vi ju idag. De var bättre med i början av matchen än vi var, men vi lyckades vända det efter paus. Vi kom igen och drog ifrån. Det är ett styrkebesked från oss, för det har varit lite av vårt problem i år, att vi tappar efter paus. Men idag vände vi på det och var bäst efter paus istället. Så jag blev glatt överraskad och fick mycket mer hopp att vi ska nå semifinal, säger Joel efter kvällens match.

Joel, som har skämt bort smedfansen med vinster i reservheatet, fick inte riktigt till sitt första heat för kvällen. Istället för en heatseger blev det en nolla, trots att farten fanns där. I sitt nästa heat tog han dock ut en ordentlig revanch, när han slog VM-stjärnan tillika banrekordhållaren Daniel Bewley.

– Det var skönt. Det första heatet var ish bra. Jag bommade starten ordentligt och då var det svårt att komma förbi (Tomas) Jonasson. Jag kände att jag var mycket snabbare, men fick inte riktigt tag i honom. Så då var det skönt att få revansch i andra heatet genom att dänga till Bewley.

Du är van vid att slå motståndarnas reserver, men idag slår du istället en världsstjärna. Hur mycket påverkar det självförtroendet?

– Mycket skulle jag säga. 2022 tog jag ganska många skalper, slog riktigt bra förare. Förra året och i år har det inte varit lika mycket av det, så det känns bra att få göra det, avslutar Joel Andersson.

I över hälften av Smedernas heat med poängövervikt fanns en och samma förare med: Smedernas lagkapten Kim Nilsson. Även om poängskörden 6+2 på fem heat inte ser spektakulär ut, stod Kim för en fin insats och bidrog starkt till kvällens vinst. Det faktum att den andre föraren i Kims heat tog 13 poäng säger en hel del.

– Jag tycker vi löste det bra, säger Kim själv om det hela.

– Idag var det jag och Jepsen som körde tillsammans i fyra heat och jag tycker vi öppnade upp för varandra på banan. Man kan väl säga att man får räkna våra poäng ihop egentligen, som par. Sen hade ju jag velat haft mer poäng, men samtidigt tappade jag egentligen bara två poäng till motståndare på mina fyra första heat. Det är så man får se det också.

Hur viktigt är det att lägga sin egen poängskörd åt sidan för att hjälpa fram sin lagkamrat?

– Det är jätteviktigt. Man krigar för laget och kanske åker lite extra långt ut med nån motståndare för att lagkamraten ska komma förbi. Vi har alltid en plan tillsammans när vi åker ut. Sen är det inte alltid det blir så, men vi har ändå ganska bra koll på varandra.

Hur ser du på Smedernas chanser att nå semifinal efter kvällens seger?

– De ser bra ut. Dackarna är ett starkt hemmalag, inget snack om det. Samtidigt har jag personligen haft mycket olika erfarenheter från den banan. Jag känner att har jag min dag så hittar jag runt väldigt bra i Målilla och trivs på banan. Jag ser fram emot det och det är definitivt inte vi som har pressen på oss, utan det är Dackarna.

När Smederna var på besök i Målilla i somras hade Kim en rätt bra kväll. Han inledde kvällen med fyra raka tvåor, trots att han inte mådde särskilt bra.

– Det var precis då jag fick lunginflammation. Jag fattade inte varför jag inte kunde andas. Jag var inte i topptrim, så kan man väl säga. Det var som sagt precis i början av lunginflammation och jag trodde det var astma, men det var tydligen något annat.

Nu blickar laget framåt mot den andra kvartsfinalen och har siktet inställd på att återigen få träffa publiken i Eskilstuna.

– Det är väldigt kul med mycket publik och jag hoppas vi får köra minst en hemmamatch till. Det är alla i klubben och alla fansen värda tycker jag. Jag ser fram emot en semifinal här om nån vecka, avslutar Kim Nilsson.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: