Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Seger i grundseriens sista hemmamatch: ”Ville självklart ha några poäng till”

Featured Image

Smedernas grepp om tredjeplatsen blir allt starkare efter en jämn match på Eskilstuna Motorstadion. 49–41 mot Piraterna innebär två nya poäng till tabellen.

Det blev återigen en match som bjöd på spänning hela vägen till slutet. Varje gång Smederna tog ledningen var den knapp och kvitterades snabbt av Piraterna. Efter tio heat var ställningen fortfarande lika och det var omöjligt att säga vilket lag som skulle åka som segrare hem från arenan.

I det elfte heatet kom en första avvikelse i det tidigare mönstret. Smedernas Patryk Wojdylo och Vadim Tarasenko gick ut och körde in matchens första femetta. I heatet efter såg det återigen ut som att Piraterna skulle kvittera. Piraternas Oskar Fajfer tog starten och med sig fick han Przemyslaw Pawlicki. Przemyslaw fick dock ett res och gick omkull. Han var snabbt av banan, heatet kördes klart och Smederna hade kvar sin ledning på fyra poäng.

Det verkade ge det andningsrum Smederna behövde och i trettonde heatet tog hemmalaget sin andra femetta för kvällen. Ledningen var nu uppe i åtta poäng och fokus skiftade från att vinna matchen till kampen om bonuspoängen.

I kampen om bonuspoängen hade Piraterna fortfarande ett övertag. När lagen möttes i Motala i våras vann Piraterna med 50–40, vilket innebar att man hade tio poängs övertag inför matchen. När Smederna utökade sin ledning med en fyrtvåa i det näst sista heatet, var det med andra ord lika i kampen om bonusen. Det lag som fick med sig mest poäng i det sista heatet skulle vinna bonuspoängen. Vid ett oavgjort sista heat skulle ett skiljeheat tvingas fram.

Det skulle dock inte komma att behövas. Piraternas brödraduo Piotr och Przemyslaw Pawlicki avslutade kvällen med en fyrtvåa och vann därmed bonuspoängen till Motala.

Vilken smedförare som gjorde störst intryck på fansen under kvällen var tydligt. Barnen köade för att få ta bild efter matchen och på såväl banan som i omröstningen om matchens smed var han den med mest poäng. Smedernas gamla kapten Michael Jepsen Jensen hade en riktigt stark kväll och stod för ett gäng makalösa styrningar. När han nås av nyheten att han utsetts till matchen smed ler han.

– Trevligt. Det gör mig självklart glad. Det är alltid skönt med stödet, säger Michael och fortsätter:

– Matchen idag var rätt okej. Vi ville självklart ha några poäng till, men det var en bra racetrack med spännande racing.

Efter sitt andra heat för kvällen var han dock inte särskilt nöjd. Trots fem poäng på två heat pratade han med flera olika personer, såväl förare som mekaniker, för att hitta vad som var fel.

– Jag kände inte riktigt att cykeln gick ordentligt första heaten. Trots att jag var snabb kändes det inte bra. Men jag gjorde några väldigt små förändringar och plötsligt kändes det bättre. Jag tror inte att det egentligen gick fortare, men det kändes bättre.

I nästa sladdpaus, den efter heat tio, var väl du och Kim istället framme och pratade med banpersonalen?

– Ja, vi diskuterade lite. Flera gånger, förra matchen är det bästa exemplet, har vi gjort misstag efter heat tio. Förra matchen förlorade vi till och med matchen på det. Så vi försöker prata med varandra, kommunicera. Det här är några av sakerna vi måste ha förberett inför slutspelet, så vi alla vet åt vilket håll vi ska gå. Sen kanske vi skulle haft lite mer vatten inför sista heaten, men det är okej.

I det fjortonde heatet såg det ut att bli kvällens enda nollpoängare för Michael. Den danske dynamiten ville dock annat och lyckades både jaga ikapp och köra om Mathias Thörnblom. Tyvärr räckte det som sagt inte till bonuspoängen, men Michael gjorde minst sagt vad han kunde.

– Vi försökte pusha för att ta poängen och jag visste ju hur viktigt det var. Hade vi fått bonusen idag så tror jag vi hade säkrat tredjeplatsen och fått välja motstånd i kvartsfinalen. Nu måste saker gå vår väg och vi kanske till och med måste vinna nästa vecka.

Det blev ju ett väldigt jämnt heat. Hur känns det när man jagat någon ett helt heat och till slut lyckas köra om?

– Jag har kört speedway i så många år att jag varit i alla situationer förut. Jag har förlorat poäng på mållinjen och jag har vunnit poäng på mållinjen. Och självklart är det superhäftigt när det händer, säger Michael och breddar perspektivet.

– Det bästa enligt mig är när det är bra och tät racing. När man lämnar lite utrymme, så det är fair. Det tycker jag är schysst.

Efter att Michael kort förklarat att hans nackskydd glömdes hemma och att han därför lånade Kims denna kväll, inser undertecknad att det återigen har börjat samlats ett gäng unga fans runt Michael. Tålmodigt väntas det på bilder och autografer.

– Det här är vad vi behöver. Vi behöver publiken och hypen runtomkring, säger Michael Jepsen Jensen och avslutar:

– Sen är det även viktigt att de som kommer får en bra upplevelse och de får gärna komma in och hälsa.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: