Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Nu avgörs grundserien: Blir det en tredjeplats?

Featured Image

Minst oavgjort. Det är vad Smederna behöver för att vinna tredjeplatsen i grundserien och möjligheten att välja motstånd i kvartsfinalen. Mot sig har man Indianerna, som är ute efter exakt samma sak.

Grundseriens avslutande står framför oss. Det är dags för den sista omgången av Bauhausligan 2024, innan det efterlängtade slutspelet startar. Smederna är sedan några veckor tillbaka klara för slutspel, men har fortfarande mycket att köra för.

Det lag som hamnar på tredje plats får nämligen välja motstånd i kvartsfinalen, samt om laget vill starta hemma eller borta. På den platsen ligger Smederna just nu. Det fjärdeplacerade laget får i sin tur en motståndare tilldelad i kvartsfinalen, men får fortfarande välja var man vill starta. På den platsen ligger just nu tisdagens motståndarlag Indianerna.

För Smederna är förutsättningarna solklara. Det krävs en poäng till i tabellen för att säkra tredjeplatsen. För att få denna poäng behöver Smederna som minst köra lika med i Kumla på tisdag. Om Indianerna istället vinner matchen är det dem som hamnar på tredjeplatsen.

Smederna har haft en relativt stark avslutning på grundserien. En storseger mot Rospiggarna i Hallstavik, följdes upp av en knapp förlust mot stekheta lejon hemma i Eskilstuna. Därefter blev det ytterligare en knapp förlust, när ett sargat Smederna räddade bonuspoängen borta mot favorittippade Västervik. Slutligen vann Smederna förra veckan på hemmaplan, när Piraterna kom på besök med full trupp.

Indianerna i sin tur har tre raka förluster. Dackarna och Lejonen var båda för starka på sina respektive hemmaovaler. Innan dess var det Västervik som blev ett nummer för stora i Kumla. Senaste segern kom därmed den 17:e juli, när Indianerna även dem besegrade Piraterna på sin hemmaplan, med övertygande 51–39.

Till Kumla åker Smederna med sex förare i startsjuan. Detta då det kommer köras riders replacement för Vadim Tarasenko i väst ett. Vadim kan inte komma på grund av sjukdom i familjen. Samtidigt har Maksym Drabik fortsatta problem och Patryk Wojdylo hinner inte till matchen på grund av tävlingar i Frankrike. Då Vadim har högst snitt i laget kan samtliga förare ta hans heat.

Någon som verkligen visat att han är sugen på ett extra heat är Smedernas Philip Hellström Bängs. I onsdags körde Philip in ett efterlängtat JSM-guld, efter en kväll där han var helt ostoppbar. Han kommer i reservpar med Joel Andersson, som under andra halvan av säsongen kört in åtskilliga poäng för såväl Smederna i Bauhausligan som Solkatterna i Allsvenskan.

Tillbaka i startsjuan efter en veckas frånvaro är Frederik Jakobsen. Dansken körde i onsdags det danska mästerskapet, där det blev en sjätteplats. På andra plats i samma tävling kom Smedernas andre dansk, den stekhete Michael Jepsen Jensen. Michael krönte dessutom veckan med att under söndagen kör in maximala 14+1 för sitt Grudziadz i den polska högstaligan.

I övrigt kommer även Smedernas australiensare Rohan Tungate och lagkapten Kim Nilsson till start i Kumla. Ingen av dessa har kört någon match sedan tisdagens hemmamatch mot Piraterna, vilket innebär två pigga och fräscha förare till Kumla.

 

Eskilstuna Smederna

1. Vadim Tarasenko R/R
2. Frederik Jakobsen
3. Michael Jepsen Jensen
4. Rohan Tungate
5. Kim Nilsson
6. Philip Hellström Bängs
7. Joel Andersson

Indianerna

1. Gleb Chugunov
2. Szymon Wozniak
3. Patryk Dudek
4. Tom Brennan
5. Krzysztof Buczkowski
6. Rasmus Karlsson
7. Jonatan Grahn

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: