Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Zengota nöjd efter kvällens vinst: ”Då blir jag trippelt glad”

Featured Image

Det var ett helt annat Smederna som kom hem till Eskilstuna under tisdagen. Som bortblåst var förra veckans förlust. Istället bjöds publiken på fin speedway krönt av en härlig seger.

Trots att regnet hängde i luften under hela kvällen, var det nog ingen smedsupportern som var ledsen denna kväll. Matchen inleddes med ett oavgjort första heat, där Smedernas gamla guldmakare Andzejs Lebedevs visade att han fortfarande hittar runt banan i Eskilstuna. Därefter började Smedernas vinstfest. En femetta signerad Vadim Tarasenko och Philip Hellström Bängs efter fin paråkning i andra heatet, följdes upp av en fyrtvå av Grzegorz Zengota och Rohan Tungate. I det fjärde heatet var Vadim återigen ute och tog återigen en heatseger. Denna gång fick han med sig Kim Nilsson på en femetta. Plötsligt var ledningen redan uppe i tio poäng.

Efter ett oavgjort femte heat följde hela sju fyrtvåor, fem till Smederna och två till Dackarna. Smedernas ledning växte till 16 poäng efter tolv heat och matchen var definitivt avgjord. Med en ledning på 44–28 var segern klar för Eskilstunagänget. Efter att matchen avslutats med tre oavgjorda heat landade till slut resultatet på 53–37.

En förare som körde riktigt bra denna kväll var Smedernas Grzegorz Zengota. Tre heatsegrar följdes upp av två andraplatser. Ett resultat och en körning som gjorde att Smedernas fans röstade fram honom till matchens smed. När Grzegorz får beskedet efter matchen ler han stort.

– Tack så mycket, säger Grzegorz med ett skratt.

– Jag gjorde mitt bästa, särskilt eftersom förra hemmamatchen inte gick så bra för mig. Jag har försökt hitta ett annat perspektiv och jag tycker jag kan vara nöjd och glad idag. Jag är även glad över vinsten, så jag är väl dubbelt glad. Nu får jag veta att jag är matchens smed, så då blir jag trippelt glad.

När Grzegorz återkomst till Smederna presenterades i oktober 2023 var det många glada smedfans. Efter sina flertalet sejourer i laget, varav en slutat med SM-guld, har Zengi fått något av en kultstatus bland Smedernas fans. Det är en kärlek som är ömsesidig.

– Eskilstuna är speciellt för mig. Jag minns för två år sedan, när vi tog guldet tillsammans. Efter varje match var vi glada tillsammans, firade tillsammans. Efter finalen var det en komplicerad emotionell explosion. Det är speciellt, Smederna har en speciell plats i hjärtat.

Trots sina många matcher i Eskilstuna, tyckte Grzegorz att dagens bana var något speciellt.

– Banan var briljant idag. Det var den bästa banan i år. Det är inte lätt att preparera banan när vädret är såhär, men det blev perfekt idag. En shoutout till banchefen, för det var en av de bästa banorna i Eskilstuna jag någonsin kört på.

Vad var då hemligheten till dagens vinst? Varför var det just Smederna som hittade rätt på kvällens bana?

– Vi startade matchen bra och vi hittade rätt inställningar. Det blir mycket lättare när matchen startar bra, så det var viktigt. Sen höll vi fokuset och hjälpte varandra. Vi letade efter saker vi kunde förbättra. Det är därför vi vann med 16 poäng. Vi kan ännu bättre, men 16 poäng kan vi vara glada med. Även om vi kan göra förändringar och bli bättre, måste vi vara glada i situationer som denna. 16 poäng är ett bra resultat, säger Grzegorz Zengota.

Felix Andersson, en av Smedernas lagledare, är efter matchen inne på samma spår.

– Det känns som vi var med bra från start, precis som hemma mot Västervik. Bra starter, bra fart på banan, bra lagsammanhållning. Vi pratade med varandra redan efter första heatet. Det var en bra laginsats. Det kanske finns fler poäng att hämta från fler gubbar ute på banan, men om man kollar laginsatsen i depån, hur vi pratar med varandra och hjälper varandra… Det var en av de stora nycklarna till att vi vinner den här veckan, säger Felix.

Speedway får ofta kritik för att starten blir för avgörande, men idag hände det flera gånger att den som vann heatet inte var den som vann starten. Istället bjöds publiken på ett flertal omkörningar, ofta genomförda av just Smedernas förare.

– Vi kämpade bra. Vi var smarta och förhastade oss inte när vi hamnade bakom, utan vi var smarta med omkörningarna. Laddade upp, byggde fart och satsade allt, istället för att göra bort sig. Satsa när man var säker på att man kunde komma om.

Förra veckan bliv det storstryk, idag blir det stor vinst. Hur lyckades ni ladda om?

– Alltså, de här grabbarna har hunnit köra en massa tävlingar sedan dess. Vi sa det direkt, att vi glömmer vad vi gjorde förra veckan. VI kommer ihåg vad vi gjorde hemma mot Västervik och tar det därifrån.

När det gäller vem som är matchens smed nämner även Felix fansens vinnare Grzegorz Zengotas namn, men väljer att lyfta fram en annan förare extra mycket.

– Det är svårt att bortse från (Vadim) Tarasenkos tre raka treor. Han har tagit åtta raka treor i Eskilstuna nu. Samtidigt tycker jag det är flera. Philip (Hellström Bängs) gjorde det bra, Zengi (Grzegor Zengota) gjorde det bra, (Rohan) Tungate gjorde det bra. Alltså, det är svårt att sätta en man, men tre raka treor talar väl sitt tydliga språk.

Felix, som lovar att han ska njuta av segern under kvällen, passar på att skicka en hälsning och uppmaning till publiken.

– Stort tack till alla som var här idag och fick se ännu en stor seger mot ett förväntat topplag. Nu hoppas jag vi blir dubbelt så många nästa hemmamatch. Ifall alla tar med en kompis till nästa hemmamatch, då blir vi dubbelt så många, avslutar Felix Andersson

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: