Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Vinna eller försvinna när Rospiggarna gästar: ”Ännu en klassiker framför oss”

Featured Image

Bauhausligans grundserie närmar sig sitt slut. Fyra lag slåss om de tre sista slutspelsplatserna, där två av lagen möter varandra i en spännande match på Eskilstuna Motorstadion. Det är dags för mötet mellan Smederna och Rospiggarna.

Det är vinna eller försvinna som gäller för Smederna, när Rospiggarna gästar Eskilstuna Motorstadion på tisdag. Med en match kvar att köra av grundserien ligger Smederna sist i tabellen med sina nio inkörda poäng. Upp till slutspelsplats är avståndet två poäng. Där ligger Lejonen, Piraterna och Rospiggarna alla på elva poäng vardera.

Vad behövs för att Smederna ska ta sig till slutspel? Till att börja med ger en matchseger två poäng i tabellen. Bonuspoängen, som går till det lag som tagit flest poäng över två matcher, är på en poäng. Det innebär att tisdagens bonuspoäng kan bli direkt avgörande för två av lagen. Det lag av Smederna och Rospiggarna som tar bonuspoängen är nämligen klart för slutspel.

Om Smederna tar bonuspoängen är Rospiggarnas säsong garanterat över, då deras poängskillnad inte räcker till att ta sig vidare på elva poäng. Om Smederna vinner matchen, men inte tar bonuspoängen, behöver antingen Piraterna eller Lejonen förlora sin respektive match för att Smedernas säsong inte ska vara över. Det första mötet mellan Rospiggarna och Smederna slutade med 49–41.

Smederna och Rospiggarna har båda haft tuffa säsonger. Båda lagen har under säsongen drabbats av tunga skador på viktiga förare, där Smederna förlorade en av sina tilltänkta heatledare redan innan säsongen startade. Dessutom har det i media rapporterats om en ansträngd ekonomi hos Rospiggarna. Det är med andra ord två lag med mycket att bevisa som ska mötas. Båda lagen kommer dessutom från varsin hemmaseger, där Smederna slog Indianerna med 48–42 och Rospiggarna slog Lejonen med 47–43.

{!B}

Felix Andersson, lagledare i Smederna, är positiv inför matchen. Efter den senaste matchen, vinsten mot Indianerna, berättade Felix att han inte tvekade kring Smedernas chanser att vinna. Han klargjorde också att han inte skulle åka och försöka leda ett lag han inte tror på. Hans tro på Smederna har inte förändrats.

– Jag tycker att vi har goda chanser att vinna matchen och göra det med tio poäng. Rospiggarna har ett jämnt lag som man absolut inte ska underskatta. Spinner vi vidare på den känsla vi hade mot Indianerna samt att vi kör hemma i Eskilstuna så bedömer jag våra chanser som goda, säger Felix om förutsättningarna inför tisdagens möte.

Smederna och Rospiggarna har mötit varandra i flera viktiga matcher senaste åren, kanske främst slutspelen 2018, 2021 och 2022. Många minns säkert hur Rospiggarna vann den första semifinalen i Eskilstuna 2018 med 51–39, varpå Smederna åkte till Hallstavik och kontrade med 52–38 veckan efter. Frågan är om det kan bli ytterligare en klassiker den här veckan?

– Det har fallit sig så att det varit en del avgörande matcher mellan oss och Rospiggarna. Det är inte omöjligt att vi har ännu en klassiker framför oss, säger Felix.

Är det en mental fördel för Smederna att ha gått vinnande ur majoriteten av dessa viktiga möten senaste åren?

– Det är svårt att säga. Lagen förändras ju väldigt mycket från säsong till säsong. Detta är en ny match med nya förutsättningar jämfört med tidigare år.

Väderprognoserna inför tisdagens match ser inte optimala ut. Regnet ser ut att hänga i luften, precis som det gjort för det mesta senaste veckorna. Därför har Felix en hälsning till publiken i Eskilstuna.

– Det har varit en tuff säsong sett till vädret och ni är många tappra som tagit er ut trots risiga prognoser. Jag hoppas att alla ni och ännu fler kommer ut och stöttar oss på tisdag trots att regnet kanske hänger i luften, avslutar Felix Andersson.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert
2. Jaimon Lidsey
3. Maksym Drabik
4. Timo Lahti
5. Kacper Woryna
6. Philip Hellström Bängs
7. Joel Andersson

Rospiggarna
1. Dimitri Bergé
2. Kai Huckenbeck
3. Niels-Kristian Iversen
4. Antonio Lindbäck
5. Kim Nilsson
6. Wiktor Przyjemski
7. Luke Becker

{!A}

Dela nyheten: