Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Vi snackar regn med Philip Hellström Bängs

Featured Image

Att regn ställer till det för en speedwaymatch är ingen nyhet. Regnet leder, förutom till frysande publik, till framskjutna starter och inställda matcher. Men vad är det egentligen för problem regnet orsakar? Vi har ställt frågan till Smedernas Philip Hellström Bängs.

Det är onsdag i Eskilstuna och dags för ett andra försök att få till en match mellan Smederna och Indianerna. Precis som vid det första försöket har mängder av regn fallit. Till skillnad från det första försöket kommer matchen senare under kvällen att köras. I väntan på att banan ska bli redo möter vi upp Philip Hellström Bängs i depån och ställer frågan: varför kan man inte köra speedway i regn?

– Man KAN köra, inleder Philip med ett leende, innan han fortsätter:

– Det är säkerhetsfrågor. Vi har sikten. Det blir ju skitit, så man ser knappt någonting. Kraschar någon ser man ju inte att dom kraschar. För det är stor risk att man halkar omkull när det blir slajmigt. Så det är lite såna grejer.

Samtidigt behöver det inte nödvändigtvis bara bli halt av regnet. Det beror till viss del på hur banan påverkas av regnet.

– Ibland är det så att banan inte håller, att banan blir för mjuk. Då skjuter det på. Det blir ju mer material, för mer ligger löst. Men det kan samtidigt bli halare, även om det blir mer grepp, för att det blir så slajmigt, förklarar Philip.

Hur man ser på vädrets påverkan är olika från land till land. Ett vanligt påstående är att man i England kör oavsett väder, medan man i Polen aldrig kör i regn.

– Det är tv. I Polen säger tv nej. Sen i England… Där struntar man i det, där är det bara att köra, kommenterar Philip det hela.

Man kan alltså sammanfatta det som att först och främst blir sikten dålig. Sen kan det bli mycket grepp och det kan bli väldigt halt, så det är svårt att veta vad man ger sig in på?

– Ja men så är det. Man märker det när man kör, om man kör. Oftast ställer man ju in om det regnar, svarar Philip och tittar ut över den för tillfället regndränkta banan, innan han fortsätter.

– Men som nu, när det har regnat, kommer det bli slajmigt och skitigt. Det kommer det bli. Men det blir säkert bättre efter några heat och några sladdningar, avslutar Philip Hellström Bängs.

Dela nyheten: