Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Storseger mot Lejonen: ”En ruggigt bra laginsats”

Featured Image

Det var upplagt för en fin tisdagskväll i Gislaved, när det var dags för finalrepris mellan Lejonen och Smederna. Med en värmande sol och kapten Michael Jepsen Jensen tillbaka i laget, var det ett gäng taggade smeder som gjorde sig redo för match.

Redan i första heatet visade Smederna att förra veckans hemmaseger mot Piraterna bara var en försmak. Robert Lambert och Michael Jepsen Jensen inledde med en fyrtvåa. Heatet efter visade Smedernas svenska reservpar att man inte ville vara sämre, genom att även de köra en fyrtvåa.

I tredje heatet höjde Jaimon Lidsey och Kacper Woryna insatsen genom att köra in kvällens första femetta, innan Maksym Drabik gick ut i fjärde heatet och satte regerande världsmästaren Bartosz Zmarzlik på plats. Enpoängaren tog Philip Hellström Bängs hand om och fjärde raka heatet med poängövervikt var ett faktum. Efter fyra heat hade Smederna kopplat ett stenhårt grepp om matchen med en ledning på tio poäng.

I det femte heatet bjöds lejonfansen på matchens enda poängövervikt för hemmalaget. Därefter var matchen Smedernas. Inför nomineringsheaten var ledningen uppe i 47–31, efter att Drabik för andra gången denna kväll slagit Zmarzlik. I heat fjorton fick Zmarzlik en liten tröst, genom att vinna före Lidsey och Hellström Bängs.

{!A}

Drabik ville dock inte att det skulle vara någon tvekan kring vem som var kvällens kung. Han lät körningen tala genom att ta sin femte raka heatseger. Med sig fick han Robert Lambert. Kvällens sista heat slutade med en femetta till Smederna, vilket gav en slutställning på 55–35 till Smederna.

– Det var en bra seger, säger lagledare Stefan Jarl efter matchen, och fortsätter:

– Även om vi vann sist mot Piraterna så var jag inte nöjd med matchen. Men idag är jag superduper nöjd. Det var en ruggigt bra laginsats, i depån och på banan. Sen när vi kommer iväg med en så bra start som vi får på tävlingen och leder med tio efter fyra blir det lite lättare.

Smedernas förare gjorde en solid insats under kvällen. Fem förare tog nio poäng eller mer (inklusive bonus), men Stefan har en förare han tycker stack ut lite extra.

– Drabik vet vi ju är bra… Jag tycker Hellström Bängs. Jag tycker han överraskar lite idag. Banan passar honom och hans åkstil. Han var bra och han kom iväg från start. Ja, Hellström Bängs tycker jag, säger Stefan angående vilken förare som står för kvällens prestation.

Den enda som slog honom idag var Zmarzlik

– Var det så? Ja, han var fantastisk. Han var riktigt bra. Det var kul att få ge honom ett extra heat på slutet.

{!D}

Smederna har som bekant tre lagledare. Förutom Stefan är det Jerker Eriksson och Felix Andersson som styr skutan, där Stefan i media brukar beskrivas som den analytiske.

– Jag håller koll på lite överblick, hur det ser ut i programmet och om det behöver göras några ändringar. Jag ringer domaren om det är någonting och det är jag som nominerar, kommenterar Stefan själv sin roll i trion av lagledare.

Ringa domaren fick Stefan göra en gång under kvällen. Det skedde redan efter två heat.

– När dom åkte ut och vattnade efter två heat, när vi inte hade bestämt det innan matchen, då var jag tvungen att ringa domaren och fråga varför vi inte får informationen. Att det behövde vattnas, ja det kunde vi ju se, men den infon vill man ju ha, berättar Stefan om den uppkomna situationen.

{!C}

Om laget fortsätter köra som ikväll säger Stefan att han tror på seger i Målilla nästa vecka, innan han skickar en hälsning till den tappra skara smedfans som tagit sig ner till Småland.

– Kul att det kommer folk hit och tittar på oss, hejar på oss. Stort tack till dom som var här, avslutar Stefan Jarl.

{!B}

Kaptenen, guldhjälten, den danska dynamiten. Kärt barn har många namn och idag var han tillbaka. Det är en nöjd Michael Jepsen Jensen som efter matchen är lite extra nöjd över att segern var just i Gislaved.

– Det är coolt att åka härifrån med en stor seger. Självklart är det superviktigt. Fröjd sa inför matchen att vi kommer med ett b-lag, så det var lite coolt att slå honom med hans gamla förare som inte var tillräckligt bra här. Det är riktigt roligt, säger Michael.

Michael Jepsen Jensen har växt ut till att bli en riktigt populär förare bland fansen i Eskilstuna. Han har under sin skadeperiod varit saknad hos publiken och hans återkomst verkar onekligen gett en injektion i laget. Därför kan man fråga sig hur stor påverkan kaptenen faktiskt har på laget.

– Självklart vill jag tro att jag är en viktig del av laget. Även om jag inte tog så mycket poäng idag vann vi väldigt stort. Så när jag kommer igång tror jag vi har en riktigt bra startuppställning. Det är svårt att säga hur mycket jag bidrar med, men det är självklart skönt att komma tillbaka och att vi då vinner. Samtidigt var jag med första matchen (premiärförlusten mot Rospiggarna), så det är svårt att avgöra.

Alla ställer vi oss frågan hur handen känns. På en direkt fråga blir svaret ett lätt leende. Efter en stund säger Michael till slut:

– Sådär. Läkarna sa att efter sex veckor kan jag ta bort gipset och efter tre till fyra månader kan jag lägga vikt på den. Så självklart är två och en halv vecka snabbt. Jag kan fortfarande känna av det ibland. Poängen är att det inte finns någon anledning att ta dumma beslut. Jag har försökt att inte göra det idag, att inte göra någonting dumt. Som att acceptera att Bartosz redan var borta och att det inte spelar någon roll. När vi ändå leder finns det ingen anledning att pusha för mycket. Men kvalet igår gav självklart lite självförtroende när det gäller handen, berättar Michael om sin hand och hur han hanterar den.

{!E}

Kvalet Michael nämner är det GP-kval han körde i ungerska Debrecen under måndagskvällen. Han plockade 13 poäng, vilket räckte till en delad första plats och ett avancemang till GP Challenge. För att avgöra vem som vann tävlingen krävdes dock ett skiljeheat, i vilket Michael slutade trea.

– Det gick inte så illa. Målet var självklart att kvala mig vidare, vilket jag gjorde. Det var två andra förare som slutade på samma poäng som mig. Jag ville inte köra omkörningsheatet, för jag ville vila handen och jag var ändå vidare. Men jag riskerade böter om jag inte körde. Så jag körde. Jag hade den sämsta placeringen, i mitten. Andzejs tog starten, men på sista varvet fick han stopp, så Holder körde om honom. Då var jag redan på gräset. Det spelar ingen roll. Om jag slutade etta eller trea gjorde ingen skillnad. Jag hade bra fart och tog bra beslut, säger en nöjd Michael.

Vad tror du om matchen i Målilla nästa vecka?

– Jag har inte så bra koll på vilka som kör där. Jag följer tävlingarna lite, men kommer inte ihåg vem som kör var. Det spelar ingen roll, för jag tror att om vi fokuserar på det vi ska göra spelar det ingen roll vilka vi möter, vi kan vinna. Det bevisade vi idag, säger Michael.

Att kaptenen längtar efter att komma till Eskilstuna är inget han hymlar om.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka och köra hemma. Jag har inte kört i Eskilstuna i år, så jag ser fram emot att komma tillbaka hem, avslutar Michael Jepsen Jensen.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert, 11+2 poäng (3,3,1,2,2)
2. Michael Jepsen Jensen, 4+1 poäng (1,0,2,1)
3. Jaimon Lidsey, 10+1 poäng (3,2
,2,1,2)
4. Kacper Woryna, 7+2 poäng (2,1,3,1)
5. Maksym Drabik, 15 poäng (3,3,3,3,3)
6. Joel Andersson, 1 poäng (1,0,0)
7. Philip Hellström Bängs, 7+2 poäng (3,1,2,1)

Lejonen
1. Matias Nielsen, 3 poäng (0,1,2,0)
2. Oliver Berntzon, 7+1 poäng (2,2,0,3,0)
3. Jaroslaw Hampel, 4+1 poäng (1,1
,1,0,1)
4. Francis Gusts, 0 poäng (0,F)
5. Bartosz Zmarzlik, 15 poäng (2,2,3,3,2,3)
6. Peter Ljung, 2 poäng (2,0,0,F)
7. Casper Henriksson, 4+1 poäng (0,3,1*,0)

Dela nyheten: