Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Slutspelshoppet lever efter seger mot Indianerna: ”Det är dumt att klaga”

Featured Image

Efter regn kommer solsken. En sen match slutade med två poäng i tabellen för Smederna, vars slutspelsdröm fortfarande lever.

Den uppskjutna regnmatchen mellan Smederna och Indianerna såg länge ut att bli en repris på det förra försöket. Precis som för två veckor sedan var vädergudarna på allt annat än Smedernas sida. Mängder av regn föll över banan under eftermiddagen, och om något så var vädret ännu sämre än sist. Skratta bäst som skratta sist sa banpersonalen, som lyckades fixa en bana som bjöd på tight speedway med många omkörningar.

När matchen väl drog igång visade smedförarna att kniven mot strupen är ett vinnande koncept. Två raka femettor till hemmalaget innebar en ledning på åtta poäng redan efter två heat. En ledning som innebar att det var lika mellan lagen om den viktiga bonuspoängen. En bonuspoäng matchen kom att handla om under resten av kvällen.

För Smederna tappade aldrig greppet om matchen. Ett smedlag där ingen föll ur lyckades hålla Indianernas lag i schack. I den inte så långa sladdpausen efter heat tio var ledningen uppe i 10 poäng. Tre heat senare i tolv. Då hade Smedernas Maksym Drabik stått för matchens omkörning, när han tog sig förbi Indianernas båda australiensiska GP-förare Max Fricke och Jason Doyle i heat 12. Ett heat som följdes upp av en femetta av Robert Lambert och Kacper Woryna, mot samma Doyle och den gamle smeden Krzysztof Buczkowski.

Med två heat kvar behövde Smederna plocka fem poäng på två heat för att säkra bonuspoängen. Tyvärr ville Indianerna annorlunda. I nomineringsheaten vaknade indianförarna till liv på allvar. En fyrtvåa och en femetta till gästerna blev sänkte feststämningen en aning efter den i övrigt så lyckade kvällen.

– Tyvärr så känns det som att vi åker på en förlust idag, för det hade varit skönt att ha den där bonuspoängen, säger Joel Andersson efter matchen och fortsätter:

– Nu hänger det på att vi tar bonuspoängen nästa vecka. Det hade varit skönt att haft det klart, men det är som det är och det är bara ladda om för nästa vecka.

{!A}

Joel Andersson plockade under kvällen 4+3 poäng på tre heat, vilket gjorde honom till matchens poängbäste reservförare. Det räckte även till att bli matchens snittmässigt bäste förare.

– Ja, det var skönt, att det känns som det börjar släppa lite. Det är dumt att klaga, kommenterar Joel sin insats för kvällen.

Ni vinner reservkampen med 8–1, vilket blir ganska avgörande i matchen.

– Ja, men det känns som att det varit lite av årets melodi. Som när jag och Philip har kört, jag tror nästan att vi bara har förlorat en reservkamp i år. Men det har varit tufft annars, så det är skönt att det rullar på.

Trots att Joel gjorde en riktigt bra match idag, där statistiken visar på en ovanligt stark prestation, blev Joel inte en av förarna som fick köra i nomineringsheaten. Det är ett beslut Joel tycker är självklart.

– Det är ju de bästa som ska åka och jag har inte kört bäst. Jag är absolut inte snabbast av de som körde idag, så det är ingenting att snacka om, säger Joel om uttagningarna.

Redan under torsdagen väntar Joels nästa match. Då åker han till Hagfors med Smedernas allsvenska samarbetslag Örnarna. Där väntar ett möte med Valsarna, vilket blir hans tredje match på tre dagar. Efter det blir det en helgs ledighet, innan avgörandet om den sista slutspelsplatsen äger rum i Eskilstuna på tisdag nästa vecka.

– Det är ju kniven mot strupen, alltså otroligt mycket. Och man ska inte underskatta Rospiggarna. Det är ett riktigt bra lag. Har dom bra form blir dom farliga. Så det är bara ladda.

Vad blir nyckeln för att ta sig till slutspel?

– Alla måste leverera. Det finns inget annat. Sen måste vi bli starkare efter paus, för där har vi tappat matcherna i år. Det är mycket som gäller nu, avslutar Joel Andersson.

{!B}

Det blev en stor vinst, men som sagt inte en tillräckligt stor vinst för att plocka hem bonuspoängen. Smedernas lagledare Felix Andersson väljer att se positivt på kvällens match, som trots allt blev en seger.

– Det är klart att både jag och laget är glada att vi vann idag. Om vi inte hade gjort det så hade ju säsongen varit slut. Sen gav vi oss själva en väldigt fin möjlighet att kunna ta bonusen idag, men det räckte inte hela vägen. Det är svårt. De har ett bra lag att kunna göra toppningar med. Dom toppar med Fricke, Doyle och Buczkowski. Men vi ska vara glada att vi vann, att det lever till nästa vecka, säger Felix.

Vad tror du om chanserna nästa vecka?

– Ja, vi måste vinna med tio och jag tror att vi kan göra det. Annars tänker jag inte åka hit, om jag inte tror att vi kan vinna med tio på tisdag, understryker Felix.

Med en match kvar att köra ligger Smederna på sista plats i tabellen med nio inkörda poäng. Framför ligger tre lag med elva poäng vardera: Lejonen, Piraterna och Rospiggarna. Felix väljer dock att fokusera på det sistnämnda laget, laget Smederna möter nästa vecka.

– Tar vi tre poäng på tisdag nästa vecka, då går vi till slutspel. Nyckeln blir att fortsätta på samma sätt som ikväll. Idag visade vi, både på banan och i depån, vad Smederna är. Så det är bara att fortsätta hålla momentumet uppe.

När det gäller matchens ljusglimtar kan inte Felix nämna en specifik sak.

– Nej men alla. Alla. Jag tycker alla levererar idag. Vi hjälptes åt i depån, säger Felix Andersson, innan han avslutar med att skicka beröm åt banpersonalen.

– Det var jättestarkt jobbat av banpersonalen att få till en så här bra racingbana efter allt regn. Jaimon (Lidsey) sa till och med att det är den bästa banan han åkt på i Eskilstuna, så en jätte-eloge till dom.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert, 9+1 poäng (2,0,2,3,2)
2. Jaimon Lidsey, 7 poäng (3,2,2,0,0)
3. Maksym Drabik, 13 poäng (3,3,3,3,1)
4. Philip Hellström Bängs, 2 poäng (0,1,1)
5. Kacper Woryna, 9+1 poäng (2,3,2,2
,0)
6. Timo Lahti, 4+1 poäng (3,1,0,0)
7. Joel Andersson, 4+3 poäng (2
,1,1)

Kumla Indianerna
1. Szymon Wozniak, 5+1 poäng (1,2,1,1)
2. Bartlomiej Kowalski, 0 poäng (0,0)
3. Krzysztof Buczkowski, 10+2 poäng (1
,3,2,1,1,2)
4. Max Fricke, 14 poäng (2,3,1,3,2,3)
5. Jason Doyle, 12+1 poäng (3,2,3,1
,0,3)
6. Jonatan Grahn, 0 poäng (0,0,0)
7. Johannes Stark, 1 poäng (1,0,0)

Dela nyheten: