Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Säsongens första seger efter rysare: ”Höll på att glida oss ur händerna”

Featured Image

Det blev återigen en spännande match på Eskilstuna Motorstadion. Till slut studsade bollen med Smederna, som fick med sig en efterlängtad första vinst för säsongen.

Det bjöds på ännu en jämn match under tisdagskvällen. Efter fem heat var ställningen lika, med tre stycken oavgjorda heat och varsin fyrtvåa i protokollet. Därefter visade Smederna att det finns fler växlar att lägga i. Fyra heat med poängövervikt på fem försök innebar att Smederna gick till pausvila med en komfortabel åttapoängsledning.

Efter pausen kom ett annat Piraterna ut till startlinjen. Man visade att den lyckade starten på säsongen inte är en slump och att man inte tänker ge sig utan en kamp. I heat 12 och 13 tog nämligen Piraterna två raka femettor och plötsligt var läget det omvända. Med två heat kvar var det Piraterna i ledning, två poäng före Smederna.

Ett oavgjort fjortonde heat innebar ytterligare ett matchavgörande femtonde heat. Efter att säsongens första tre matcher alla avgjorts i sista heatet, med Smederna som förlorare, var frågan om Smederna återigen skulle tappa allt på slutet. Hoppet låg på Jaimon Lidsey och Robert Lambert, som visade sig palla för trycket. De tog inte bara en fyrtvåa, vilket skulle innebära lika i matchen, utan en femetta. Årets första seger var ett faktum.

{!A}

En av Smedernas bästa förare för kvällen var Jaimon Lidsey. Han plockade 9+2 poäng och var som sagt delaktig i det avgörande sista heatet.

Hur kändes det att få vara med och avgöra matchen?

– Självklart känns det bra, men det viktigaste var att laget vann. Vi behövde det, säger Jaimon Lidsey efter matchen.

– Vi har ju startat säsongen med ett gäng förluster, så det här känns bra. Det var en tuff en, fortsätter Jaimon med ett skratt.

Inför matchen konstaterade Jaimon att det varit en tuff start på säsongen, men att laget skulle fightas hårt för en första seger. Han sa även att han själv haft det tufft i framförallt Polen, men hoppas på att det snart ska bli bättre. Efter en svag start på dagens match, var det just han som tillsammans med Robert Lambert såg till att ta säsongens första seger.

– Det kan alltid gå bättre. I några heat gjorde jag misstag och min cykel var inte rätt inställd, men vi får till det på slutet. Några poäng till hade varit trevligt. Men det blev en bra dag. Det var skönt att få med en seger, och att få avgöra på det sättet är alltid roligt.

{!C}

Även svenske junioren Philip Hellström Bängs stod för ett par fina körningar under kvällen. Han gjorde några omkörningar som i slutänden blev viktiga för kvällens seger.

– Det var en tuff match. Jag tog några viktiga poäng, men jag är inte 100 % nöjd, det är jag inte, summerar Philip sin insats.

Framförallt upplevde han att inställningarna inte riktigt stämde. Banan var inte riktigt som förra veckan, vilket innebar att inställningarna från förra hemmamatchen inte passade.

– Den såg likadan ut när vi gick banan, men när vi väl började köra var den inte det. Då börjar man bygga på nya inställningar. Det är bara ta nya tag till nästa match, säger Philip.

{!B}

Lagledaren Jerker Eriksson var inte odelat nöjd efter matchen, trots säsongens första seger.

– Ja… Det var första segern. Det är skönt. Två poäng är alltid skönt. Sen finns det mer att önska i genomförandet. Det viktiga var att vinna, det är vad vi får ta med oss, säger Jerker efter matchen.

Var det nervöst inför sista heatet?

– Det var väl inte speciellt nervöst någon gång under matchen tycker jag. Jag tycker ändå vi hade hyffsad koll, utan att vi var bra för den delen. Vi blandar och ger, vi har inte den här nivån som vi haft innan. Idag hade vi tröstlöst svårt att komma iväg från start och då är det svårt att vinna speedwaymatcher, fortsätter Jerker.

Lagkaptenen Michael Jepsen Jensen missade sin tredje raka match på grund av den skada han ådrog sig i Danmark för några veckor sedan. Hur mycket saknaden av honom påverkat Smederna har Jerker svårt att avgöra.

– Att vi inte kommer iväg från start har inte med Jepsen att göra. Men det är klart att han är en viktig kugge i vårat lag. Sen är det inte alltid att han är poängbäst, men han är en väldig tillgång i laget. Det är som det är. Nu är han inte här och då måste vi klara oss ändå. Vi får hoppas han är tillbaka ganska snart, avslutar Jerker och lämnar över till sin lagledarkollega Felix Andersson.

– Det kändes som att det höll på att glida oss ur händerna. På nåt sätt kändes det som att Piraterna hade momentum och då kan det gå fort. Det är starkt av oss att vi kunde återta det momentumet, att faktiskt ta en femetta och vinna matchen. Men vi ska inte sätta oss i den situationen. Den här matchen skulle vi vunnit betydligt tidigare. Fast det är skönt med vinst, den behövde vi, sammanfattar Felix Andersson.

{!D}

Hur mycket den här matchen betyder för Smedernas fortsatta säsong kan inte Felix svara på. Han hoppas dock det kan skapa en positiv känsla i laget och skapa ett flyt inför kommande matcher.

– I all idrott… Om man får en kantboll in, en stolpe in, så kan det hända mycket. I golf, om en putt kommer precis i, får man en helt annan känsla till nästa hål. Jag tror att det kan bli viktigt inför nästa vecka, men vi har samtidigt väldigt mycket att jobba på, resonerar Felix.

Nästa vecka väntar en match mot Lejonen i Gislaved. Lejonen har haft en ojämn start på säsongen och har det för tillfället tufft. Dominik Kubera kraschade illa under en träning inför den polska VM-deltävling för drygt en vecka sedan, med en befarat lång skadeperiod som följd. Dessutom blev kvällens match i Gislaved inställd på grund av regn. Det är därför svårt att avgöra hur förutsättningarna ser ut inför nästa vecka.

– Det är så svårt att veta vad dom kommer med för lag. Vi var bra där förra året. Lambert är bra i Gislaved, Woryna är bra i Gislaved, Drabik är bra i Gislaved, så nu ska vi fortsätta vinna lite matcher. Det behöver vi, avslutar Felix Andersson.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert, 10 poäng (2,1,3,1,3)
2. Jaimon Lidsey, 9+2 poäng (1,2,3,1,2)
3. Maksym Drabik, 12 poäng (3,3,3,0,3)
4. Jonas Jeppesen, 2 poäng (0,1,1,0)
5. Kacper Woryna, 6 poäng (2,2,2,0,0)
6. Joel Andersson, 4+1 poäng (3,0,1)
7. Philip Hellström Bängs, 3+1 poäng (1,1
,1)

Piraterna
1. Vaclav Milik, 11 poäng (3,2,3,3,0)
2. Oskar Polis, 0 poäng (0,0,0)
3. Jonas Seifert, 5+3 poäng (1,0,1,2,1)
4. Przemyslaw Pawlicki, 10+1 poäng (2,3,2,2
,1)
5. Piotr Pawlicki, 15 poäng (3,2,2,3,3,2)
6. Jonathan Ejnermark, 2 poäng (2,0,0)
7. Ludvig Selvin, 1 poäng (0,1,0)

Dela nyheten: