Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Säsongen över för Smederna: ”Vi kämpade in i det sista”

Featured Image

Segern mot Rospiggarna räckte inte hela vägen. Årets längsta smedmatch slutade med missat slutspel, efter att Rospiggarna tog den avgörande bonuspoängen.

Det var en osäker väderprognos över Eskilstuna Motorstadion inför mötet mellan Smederna och Rospiggarna. Huruvida regnet skulle falla eller inte berodde på vilken tjänst man valde att titta på. Samtidigt höll sig regnet borta timme ut och timme in, trots blöta prognoser. Faktum är att regnet höll sig borta tills det var dags för förarpresentation, då lätt duggregn började falla. Därefter hängde regnet i luften. Till och från var det uppehåll, till och från regn.

Matchen inledde lika oberäkneligt som vädret. Efter att hemmapubliken fick jubla åt en femetta i första heatet av Robert Lambert och Jaimon Lidsey, blev det desto tystare efter att Rospiggarna direkt kontrade med samma mynt. Därefter visade Smedernas Timo Lahti att Rospiggarna gjorde fel som bröt kontraktet med honom, när han tog med Maksym Drabik på en femetta. En femetta som Rospiggarna återigen kvitterade, när amerikanen Luke Becker körde in sin andra femetta för kvällen.

För att försöka hinna köra matchen innan eventuellt intensivare regn drog in över banan, togs beslutet att skippa första sladdpausen. Det som väntade blev två fyrtvåor och ett oavgjort heat. Där en tuff kamp mellan Smedernas Joel Andersson och Rospiggarnas Antonio Lindbäck var lite av en höjdpunkt. Med en ledning på fyra poäng, där nio poäng krävs för den så viktiga bonuspoängen, såg trots allt läget helt okej ut.

Efter en kort sladdpaus gick Timo Lahti ut och tog sin tredje raka heatseger i ett heat som slutade 3–3. Resultatet blev detsamma i heatet efter, innan Rospiggarnas Wiktor Przyjemski och Kim Nilsson kvitterade matchen med en femetta. Efter tio heat var ställningen återigen lika och det var dags för en kort sladdpaus. En sladdpaus som kom att bli två och en halv timme.

I nästan en och en halv timme vräkte regnet ner. Efter ett förlängt polistillstånd och hårt arbete från banpersonalen, kunde matchen återupptas vid 22.30. Snabbt tändes hoppet i Eskilstuna, efter att Timo Lahti återigen tog en heatseger i heat elva. Med sig fick han Kacper Woryna, vilket innebar en femetta till Smederna. Rospiggarna stretade dock emot. Två fyrtvåor till gästerna senare var ställningen återigen lika med två heat kvar.

I matchens näst sista heat tog Robert Lambert och Maksym Drabik sin viktigaste femetta för säsongen. Hoppet levde fortfarande inför sista heatet. Tyvärr blev det sista heatet inte den femetta som krävdes. Istället fick matchens gigant, Timo Lahti, till slut se sig besegrad av Rospiggarnas Kim Nilsson. Samtidigt tog Antonio Lindbäck enpoängaren. En fyrtvåa till Rospiggarna innebar seger till Smederna, men att bonusen hamnade i Hallstavik. Kvar fanns hoppet att Indianerna skulle vända och vinna sin match mot Piraterna i sista två heaten. När den matchen fick avbrytas på grund av en icke beviljad förlängning av polistillståndet var saken klar. Fjolårets svenska mästare Smederna missar slutspelet år 2023.

{!A}

När resultatet var klart, Motalapolisens beslut meddelats och säsongen konstaterats över, var det en tom stämning som spred sig i depån på Eskilstuna Motorstadion. Kvar i depån var ett gäng nedstämde förare och ledare.

– Vi har gjort vad vi kunnat. Vi kämpade in i det sista. Vi räcker inte till för att vinna med tio poäng. Så är det bara. Vi var inte tillräckligt bra i år för att vara värda ett slutspel, säger en besviken lagledare Jerker Eriksson efter matchen och fortsätter:

– Vi har varit för ojämna och för dåliga på många positioner. Dom som ska vara våra bästa tar inte tillräckligt mycket poäng.

Att Smederna inte bara vann SM-guld förra året, utan även vann grundserien med stora siffror, är en del av årets tuffa säsong. I och med det system med taksnitt som finns inom svensk speedway ligger det i sportens natur att det blir svårt med flera succésäsonger i rad.

– Det är ju så, det blir tuffare. Vi hade höga snitt förra året. Vi fick göra oss av med bra gubbar och ersätta med, ja med lägre snitt. Enkel matematik: då blir man inte lika bra, konstaterar Jerker.

Jerker avslutar säsongens sista efter matchen-intervju med att skicka några ord till Smedernas tappra fans.

– Vi får tacka dom, och samtidigt som jag tackar dom så ber jag om ursäkt. Vi har inte varit tillräckligt bra i år och inte kunnat ge tillräckligt mycket tillbaka till dem. Men som sagt, vi har gjort vårt bästa hela tiden. Vi har försökt köra med det starkaste laget som vi har haft att tillgå. Vi har inte kunnat gjort så mycket mer. Vi har gjort allt vi kan, avslutar Jerker Eriksson.

Eskilstuna Smederna – 46 poäng
1. Robert Lambert, 10+1 poäng (3,1,1,2,3)
2. Jaimon Lidsey, 7+1 poäng (2
,3,2,0,0)
3. Maksym Drabik, 7+2 poäng (2,1,0,2,2)
4. Timo Lahti, 14 poäng (3,3,3,3,2)
5. Kacper Woryna, 4+1 poäng (0,2,2,S)
6. Philip Hellström Bängs, 2+1 poäng (0,1,1
)
7. Joel Andersson, 2 poäng (1,1,0)

Rospiggarna – 44 poäng
1. Dimitri Bergé, 0 poäng (S,S,0,0)
2. Kai Huckenbeck, R/R
3. Niels-Kristian Iversen, 8 poäng (0,3,1,3,1)
4. Antonio Lindbäck, 2 poäng (1,S,0,1)
5. Kim Nilsson, 10+2 poäng (2,2,2,1,3)
6. Wiktor Przyjemski, 12 poäng (1,3,2,2,3,1)
7. Luke Becker, 12+2 poäng (2,3,1,3,0,3)

Dela nyheten: