Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Philip om fullspäckade schemat och kvalet till SGP2: ”Så är speedwaylivet ibland”

Featured Image

Sedan ett par veckor tillbaka kan han titulera sig som Sveriges fjärde bästa speedwayförare. I helgen visade han återigen att han är en av världens bästa juniorer. Framför sig har han en fullspäckad vecka. Vi har återigen tagit tempen på Philip Hellström Bängs.

För tre veckor sedan publicerades en intervju med Smedernas stjärnreserv Philip Hellström Bängs. Då hade han precis kvalat in till individuella SM efter omkörningsheat mot en annan av Smedernas förare, Joel Andersson. Redan nu har det hänt så pass mycket att vi kände att en uppdatering var på sin plats. Därför presenterar vi, återigen, Philip Hellström Bängs.

När det kommer till vad den blott 21 år gamla Avestasonen Philip uppnått sedan sist, är det svårt att inte starta i Västervik den 28:e maj. Där gick individuella SM av stapeln. Trots en heatseger i sitt första heat, stod han efter tre heat på endast fyra poäng. En inte allt för lovande siffra. Därefter fann han dock farten. Två avslutande heatsegrar i grundomgången följdes upp av en heatseger i sista chansen-heatet. Väl i finalen blev det tyvärr en uteslutning, vilket resulterade i en fin fjärdeplats.

Därefter väntade en allsvensk match mellan Masarna och Griparna och en match för Smederna, borta mot Lejonen. 10+1 blev resultatet i den förstnämnda, där poäng endast tappades mot tidigare GP-förarna Kim Nilsson och Tomas Jonasson. Matchen mellan Smederna och Lejonen blev som bekant tung för laget, men Philip tog trots allt fem poäng från ordinarie väst. Det var en prestation lagledare Jerker Eriksson gav godkänt efter matchen.

– Jaså? Ja, det är bra. Då har man gjort rätt ifrån sig i alla fall, säger Philip när han får höra det.

– Jag försökte ju allt jag kunde iallafall. Tog några poäng från ordinarie plats och fick möta några bra förare. På det sättet är det bra träning.

Hur stor skillnad är det för dig som förare att kliva upp i ordinarie väst?

– Där möter jag ju världens bästa förare hela tiden. Gislaved har inte något dåligt lag, de har halva polska landslaget. Kubera, Woryna, Zmarzlik, Cierniak… Det är väldigt bra förare. Man vet att kommer man upp på ordinarie åker man mot bättre förare. Du är ju en reserv med lite lägre snitt av en anledning. Att du kanske kör lite sämre.

Efter förlustmatchen mot Lejonen bar det iväg till SGP2-kval (JVM-kval) i tyska Ludwigslust. Philip berättar.

– Det började dåligt. Det var tuffa heat i början och banan var inte så bra. Det var bara starten som gällde och jag missade starten lite i första heaten. Ändrade lite inställningar, fick bättre starter och lyckades plocka viktiga poäng på slutet.

Det blev till slut en väldigt liten marginal som avgjorde.

– Det var lite tur också att jag gick vidare. Lite hjälp av Bartosz Banbor från Lublin. Han behövde två poäng för att gå vidare, då skulle jag slutat femma. Men han stressade och skulle ta trepoängaren, som han absolut inte behövde. Men då kraschade han istället och jag lyckades ta mig vidare.

Det låter som en nervös avslutning?

– Det var väldigt nervöst. Det känns sjukt skönt nu och sjukt tråkigt för honom. Men så är speedwaylivet ibland. Har man inte nerverna på plats blir det så.

Vad tror du om dina chanser i SGP2?

– Jag har väldigt bra chanser. Nu vet jag att vi kommer åka på riktigt bra banor. Oftast ligger kvalen på sämre banor, för det är bara de som söker. Det är inte så många tävlingar där och kör man inte så mycket på banan är det svårt att få till den bra. Då släpper den ofta material, så blir det hål och spårigt.

– Nu blir väldigt viktigt att plocka poäng. Det är trots allt tre deltävlingar och bra banor jag kört på förut. Framförallt Målilla, men även Torun. Riga kan vara lite sämre, men den brukar jag köra ganska bra på ändå. Så jag tror jag har bra chanser. Bara jag hoppar iväg från start och är fokuserad kan det gå hela vägen. Det är det som är målet.

Fösta deltävlingen i SGP2 är redan till helgen, vilket innebär ett fullspäckat schema kommande dagarna.

– Jag kör Eskilstuna imorgon (tisdag), Hagfors på torsdag, SGP2 i Målilla på fredag och GP i Målilla på lördag. Jag är reserv på GP:t också, så det blir två dagar där nere.

Under tisdagen inleds som sagt den fullspäckade veckan i Eskilstuna. Då är det Dackarna som kommer på besök. Philip är tillbaka på reservplats, en uppgift han inte väntar sig ska bli lätt.

– Det blir tufft imorgon. Det är två bra förare som kör på reserven. Vi har (Vadim) Tarasenko, han ska ju egentligen inte vara reserv. Det ska väl inte Bellego (David Bellego, Dackarna) heller. De ska vara betydligt bättre förare, men har man inte kört tillräckligt bra hamnar man där nere.

Känslan inför matchen är dock bra. Med en övertygande vinst mot Västervik senast laget körde hemma i Eskilstuna, är förhoppningen stor att det ska bli något bra av matchen.

– Jorå, känslan är väl bra. Vi har väl det starkaste laget vi kan ha på pappret.

– Det gick bra sist vi körde hemma. Förhoppningsvis går det bra den här gången också. Det är upp till bevis imorgon. Bara göra det man kan, så får man hoppas det går vägen, avslutar Philip Hellström Bängs.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: