Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Komfortabel seger i finalreprisen: ”Ljusglimtar på alla håll idag”

Featured Image

Publiken i Eskilstuna fick anledning att jubla under tisdagskvällen, när Smederna vann finalreprisen från förra året. Sol och fin speedway, med många omkörningar, var vad de 2446 åskådarna mötte.

Det var ett taggat Smederna som ställde sig på startlinjen under tisdagskvällen. Strax innan matchstart kom beskedet att Michael Jepsen Jensen står över kvällens möte. Istället fick Patryk Wojdylo göra en comeback i smedvästen. Redan i sitt första heat visade han att chansen inte skulle glida honom ur händerna. En heatseger mot Jaroslaw Hampel och regerande juniorvärldsmästare Mateusz Cierniak, med smedernas Robert Lambert på tredjeplats, gav Smederna ledning från start. Det var en ledning man aldrig tappade igen.

Istället radade Smederna upp fina heat. Smedernas svenska reservpar Philip Hellström Bängs och Joel Andersson tog en fyrtvåa i heat två. Kacper Woryna och Philip Hellström Bängs tog en femetta i heat fyra, efter att Philip gjort en snygg omkörning på motståndarnas Oliver Berntzon. En femetta tog även Maksym Drabik och Jaimon Lidsey i heat sex, innan samma par tog en fyrtvåa i heat åtta.

I heat tio körde Smederna återigen in en fyrtvåa, denna gång signerad Robert Lambert och Joel Andersson. Det gav ställningen 35–25 inför pausvilan, vilket innebar 90–60 i dubbelmötet och att bonuspoängen var säkrad. Lejonen försökte så gott som möjligt kämpa emot och toppade i följande tre heat. I heat tolv lyckades gästerna och tog en av sina två femettor för kvällen.

Inför kvällens avslutande två heat var ställningen 42–36. Smederna var i behov av fyra poäng för att säkra segern. En fyrtvåa till Lejonen i heat 14 höll matchen vid liv. När Mateusz Cierniak gick omkull på eget bevåg i sista heatet var saken klar. Smederna hade vunnit matchen och firade det genom en femetta i omstarten av Maksym Drabik och Robert Lambert.

{!A}

Det är en glad lagledare i form av Jerker Eriksson som möter upp i depån.

– Skönt. Tre pinnar, säger en leende Jerker.

Och det blev en rätt stor seger till slut

– Åtta pinnar, amen det är bra, det tycker jag. Vi fick jobba lite efter paus när dom fick börja toppa. Men det är bra. Tre viktiga poäng, så nu känns det lite ljusare igen.

Inför matchen slogs Lejonen och Smederna om den femte platsen i tabellen. Idag var det just Lejonen som Smederna mötte och besegrade, vilket gör vinsten ytterligare lite viktigare.

– Vi slåss ju med dom i botten. Det är klart att noll poäng idag hade varit förödande. Nu fick vi tre pinnar och det är vi glada för, säger Jerker och fortsätter:

– Jag tycker attityden i laget är väldigt bra idag, väldigt bra. Vi hade ett bra snack innan, sa att nu måste vi visa att vi vill åka slutspel, att det här duger liksom inte. Jag tror det tände dom litegrann. Jag måste få höja rösten ibland, säger han och skrattar.

I och med att matchen vanns säkrades även bonusen. Faktum är att bonusen var klar redan efter tio heat, någonting Jerker inte la någon speciell vikt vid.

– Den räknade jag inte ens på. Vi kör hemma, vi kör för tre poäng. Vi vet att om vi vinner matchen får vi bonusen. Så den ägnade jag inte många sekunder åt, säger Jerker.

En seger mot just Lejonen, samtidigt som bottenplacerade Rospiggarna förlorade hemma mot Västervik, stärker Smedernas slutspelschanser markant. Trots det vill inte Jerker påstå att slutspelsplatsen är klar.

– Det kan vi inte säga. Jag menar, det är fyra matcher kvar. Vi tar en match i taget. Vi ska försöka vinna imorgon till att börja med. Sen får vi ett litet uppehåll innan vi får försöka vinna dom tre sista också.

Under kvällen var det många smedförare som presterade bra. Samtliga förare var med och körde in minst en fyrtvåa eller femetta till Smederna. Att det var en laginsats som gav Smederna segern blir extra tydligt när Jerker blir ombedd att utse sin ”matchens förare”.

– Jag tycker det fanns ljusglimtar på alla håll idag. Jag tycker det var roligt att Joel fick göra några riktigt bra heat. Philip gjorde några riktigt bra heat. Jag tycker Patryk kommer in, krigar, får inte med sig jättemånga poäng, men visar rätt inställning. Han krigar järnet. Lambert var bra som vanligt. Woryna var bra. Drabik var bra idag. Poängmässigt kanske Lidsey hade en liten tyngre kväll, hade inte riktigt farten. Men så är det, vi kan inte ha tio poäng på sju förare, det är omöjligt, avslutar Jerker Eriksson.

{!B}

En av Smedernas poängbästa förare för kvällen var Kacper Woryna. Den leende polacken tog 11+1 poäng, vilket innebär en delad förstaplacering i poängtabellen med Maksym Drabik (12+0). Enda föraren i matchen som tog fler poäng var Lejonens för kvällen ostoppbara Bartosz Zmarzlik (18+0). Trots det var leendet på Kacpers läppar ovanligt litet efter mötet.

– Jag känner mig okej. Det är en skön seger för laget, men… Jag försöker hitta perfektion, så jag är kanske inte så glad som jag borde vara. Jag förlorade fortfarande några heat. Jag vet att jag måste förbättra mig, så jag kan vara på topp för laget. Jag är glad för laget, vi tog poängen, vi gjorde jobbet. Men jag vet att jobbet för min del inte är klart än, säger Kacper Woryna efter matchen.

Du är alltså inte nöjd, trots att du tappade två av dina tre poäng mot världens bästa förare?

– Exakt. Du vet, det må han vara, men vi startar på samma linje. Alla är där för att vinna, så jag är inte där för att vara tvåa eller trea. Det är därför jag inte är 100 % nöjd. Det var kul att köra mot så bra förare, för då kan man se vad man behöver förbättra och varför, förklarar Kacper.

Redan imorgon är det dags för en ny match. Då är det bortamatch mot Piraterna i Motala som väntar. Precis som senaste två matcherna kommer Kacper Woryna köra i väst fem. Vad han har att säga om numret på västen, hur det går i övriga ligor och vad han tror om morgondagens match får du dock vänta med att läsa om tills på onsdag, då inför matchen-artikeln publiceras.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert, 10+1 poäng (1,2,3,2,2)
2. Patryk Wojdylo, 4+1 poäng (3,0,1
,0)
3. Maksym Drabik, 12 poäng (2,3,3,1,3)
4. Jaimon Lidsey, 4+2 poäng (1,2,1,0,0)
5. Kacper Woryna, 11+1 poäng (3,2,3,1,2)
6. Philip Hellström Bängs, 5+1 poäng (3,2
,0)
7. Joel Andersson, 3 poäng (1,1,1)

Lejonen
1. Jaroslaw Hampel, 7+1 poäng (2,0,2,2,1)
2. Mateusz Cierniak, 6+1 poäng (0,1,1,1
,3,F)
3. Jan Kvech, 0 poäng (0,0)
4. Bartosz Zmarzlik, 18 poäng (3,3,3,3,3,3)
5. Oliver Berntzon, 6 poäng (1,2,2,0,1)
6. Casper Henriksson, 2+1 poäng (0,2*,0)
7. Daniel Henderson, 2 poäng (2,0,0)

Dela nyheten: