Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Joel laddad inför ny hemmamatch: ”Sista matcherna har bara gått bättre och bättre”

Featured Image

För andra veckan i rad bjuds det på speedway i Eskilstuna. Rospiggarna kommer på besök, för ett första möte på två dagar.

Det är en spännande vecka som väntar den speedwayintresserade. Bauhausligan kör dubbelmatcher, dessutom med back-to-back-möten. I Smedernas fall är det Rospiggarna som blir motståndet. På tisdag kommer Rospiggarna på besök till Eskilstuna, medan det på onsdag är Smedernas tur att åka på besök upp till Hallstavik.

Smederna, som för tillfället ligger på tredjeplats i tabellen, kommer till tisdagens match med tre raka segrar och ett starkt hemmafacit. Rospiggarna i sin tur har kört in två segrar, vilket räcker till en sjundeplats i Bauhausligan.

En förare som drar på sig smedstället och kommer till Eskilstuna på tisdag är svensken Joel Andersson. Efter att ha fått stått vid sidan ett par matcher i år, har han tagit chanserna han fått. Senaste matchen, hemma mot Vargarna, blev det 6+2 poäng på fyra heat, vilket innebär 2.000 i snitt inklusive bonus. Det har gett honom förnyat förtroende mot Rospiggarna.

– Sista matcherna har bara gått bättre och bättre, säger Joel själv under söndagskvällen.

– Så det är bara hoppas det håller i sig, för det känns riktigt bra. Det blir mycket roligare att åka hojj då.

Vad är det du tar med dig från den ena veckan till den andra, när du gjort en match som den mot Vargarna?

– Det är väl egentligen självförtroendet. Jag hade ändå dåliga starter i tisdags, så poängen jag tog kom från omkörningar. Det känns väldigt bra, att jag ändå hade fart nog att köra om. Det är det man får ta med sig och bygga vidare på. Kan man få till starterna på det kan det bli riktigt bra.

Det har under senaste dagarna dragit förbi ett riktigt regnväder över bland annat Eskilstuna. Även om katastrofscenarierna inte uppfylldes, har stora mängder regn fallit. I början av veckan vänder dock vädret och solen förväntas återigen titta fram. Det är ett väder Joel tror kommer ge bra förutsättningar för tisdagens bana.

– Banan brukar må väldigt bra och bli väldigt bra av sånt här väder. Den bästa bevattningen banan kan få är regnet, för du får så jämn vattning av det. Så länge det inte kommer störtskurar, så det blir pölar på banan, brukar det bli riktigt fint. Det ska inte vara så varmt heller fram till tisdag, så det kommer nog bli riktigt bra.

För oss som inte sitter på cykeln och känner skillnaden: vad är det som faktiskt händer? Vad blir skillnaden?

– Just när man får regnet brukar banan bli väldigt jämn och fin, du får ett jämnt grepp över hela banan. Det kan gå fort med mycket bite, men det blir ändå lättåkt på ett sätt. Annars, när man ska vattna och harva, kan det lätt bli en markant övergång från det hala på innern till fästet på yttern.

På onsdag blir det som sagt ny match, då i Hallstavik. Joel hoppas få förtroende att köra även den matchen, särskilt med tanke på att det är just ett dubbelmöte.

– Jag kan tycka att det är ganska kul att köra tvådagars, för då är man uppe i det på något sätt. När man kommer dag två är man lite uppe i varv, lite varm i kläderna. Så jag tycker det är ganska kul när man får köra de här dubbeldagarna, det blir lite mer action i det. Särskilt när man möter samma lag back-to-back. Man får bonuspoäng och allting direkt. Jag tycker det är roligt.

Om du imorgon får samtalet att du får köra även på onsdag, hur påverkar det dina förberedelser?

– Det beror på lite. Men jag kan iallafall göra lite mer förberedelser. När man gör iordning inför tisdagen kanske man kränger lite extra däck eller någonting sånt, så man har mer saker redo till när man kommer hem tisdag kväll. Det är väl såna grejer man gör.

Och då ringer du in extra ledigt, eller jobbar du på dagen?

– Att jobba innan match, det försöker jag hålla mig ifrån. Enda gången jag jobbar är om det är någon akut grej. Annars är jag alltid ledig matchdag. Jag vill gå upp när jag kan, pilla lite i garaget och lasta bussen i lugn och ro. Att springa på ett tegeltak och bära tegel en hel dag innan man ska åka match, det är ingen superuppladdning. Då är man sliten redan när man ska åka. Det är bra träning, men det får bli på dagarna när man inte kör speedway.

 

Laguppställningar
Eskilstuna Smederna

1. Maksym Drabik
2. Frederik Jakobsen
3. Michael Jepsen Jensen
4. Patryk Wojdylo
5. Rohan Tungate
6. Joel Andersson
7. Philip Hellström Bängs

Rospiggarna

1. Antonio Lindbäck
2. Andreas Lyager
3. Oskar Polis
4. Jakub Jamrog
5. Kai Huckenbeck
6. Victor Palovaara
7. Wiktor Przyjemski

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: