Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Jerker efter årets första seger: ”Visade att vi blir att räkna med”

Featured Image

Det blev aldrig riktigt spännande i matchen mellan Smederna och Västervik. Istället bjöds publiken på speedwaypropaganda i fint väder.

Man brukar säga att tre är ett magiskt nummer, att man ska satsa på tredje gången gillt. När Smederna körde sin tredje match för säsongen stod stjärnorna i helt rätt läge. Vädret var kanon, med konstant sol och behaglig temperatur. Förarna var redo och publiken var lika taggad som förarna. Strax innan trackwalk bröt en spontan sång ut bland fansen som var på besök i depån. Sången var riktad till Smedernas lagledare Jerker Eriksson, som dagen till ära fyllde år.

När matchen väl drog igång var det på bästa möjliga sätt. Michael Jepsen Jensen gjorde sin säsongspremiär i smedvästen genom en femetta tillsammans med Maksym Drabik. Därefter ökade bara avståndet till motståndarlaget Västervik. Efter fyra heat var ledningen redan 16–8, efter sju var den 26–16 och lagom till nomineringsheaten hade Smederna vunnit matchen i och med ställningen 46–32. Till slut skrevs resultatet till 53–37.

Så efter att ha inlett säsongen med två förluster, slog Smederna till med en storseger mot favorittippade Västervik. Vad är det egentligen som hänt?

– Det har väl inte hänt så mycket, säger födelsedagsbarnet, tillika smedledaren, Jerker Eriksson efter matchen.

– Till att börja med fick vi väl inte riktigt den start på säsongen som vi hade önskat. Vi var inte riktigt på hugget. Men vi ville det här idag. Vi var taggade direkt från start idag. Det är viktigt att få de här femettorna i början, få lite luft, istället för att hamna i underläge direkt som i första två matcherna. Då börjar man ju som förare tänka att man måste ändra och greja, fast det kanske inte är just det man behöver göra. Det kanske bara är någon detalj i starten. Så det är skönt att vi fick en sån här match, det behövde laget.

Hur är känslan hos dig just nu?

– Jag fryser lite, det vart kallt att bara ha t-shirt, skrattar Jerker.

– Nej men det är gött. Det är alltid skönt att få ett kvitto på att vi kan vara bra. Det var skönt att vi fick visa det. För nu har vi alltid någonting att falla tillbaka på. Även om man inte kan leva på gamla meriter, så vet vi att vi kan. Det var det viktigaste idag, att vi visade att vi blir att räkna med om vi åker såhär.

Smedernas första seger för säsongen bevittnades av 2321 åskådare. En publiksiffra Jerker inte riktigt är nöjd med.

– Det var tråkigt att det bara kom 2300 på en sån här kanonmatch. Jag hoppas det är 3300 nästa gång, för jag tycker vi visat att vi är värda lite mer publik. Men, till dem som var här: all eloge till er.

Under matchen var det framförallt två förare som stack ut i Smederna, genom att ta 13+1 respektive 15 poäng av 15 möjliga. Just dessa två förare kommer på tal när Jerker ska lyfta fram sin matchens förare.

– Maksym var ju jätteduktig, men jag tycker ändå Vadim. Han har kommit in och gjort två mindre bra matcher. Han har varit riktigt besviken över sin poängskörd. Men jag har sagt till honom att jobba på. Lös problemen.

 

 

Löst problemen har han gjort. Vadim Tarasenko gick från en poänskörd på 5+2 under sina första två matcher, till att plocka maximala 15 poäng ikväll. Receptet till framgången har enligt Vadim varit hårt arbete.

– Jag har jobbat hårt med mitt team. Sist gick det inte riktigt som jag ville, men nu har vi hittat en motor som passar den här banan. Förhoppningsvis kan vi köra på samma varje vecka, säger Vadim och fortsätter:

– Vi testade om och om igen under träningen igår. Jag tror jag körde sex sessioner här igår för att hitta rätt inställningar. När jag sätter mig på cykeln och släpper kopplingen i starten, då känner jag om det fungerar eller inte. När vi hade press and practice och jag släppte kopplingen så var jag inte nöjd. Dagen efter presterade jag dåligt. När vi kom hit och tränade igår så sa jag redan efter första försöket att ”det här kommer fungera bra här”. Idag blev det ett bra resultat. Nu vet jag vad jag behöver ha med mig hit för att prestera bra.

Vadim stod under kvällen för flera fina styrningar. En av dess var en snygg omkörning i heat 14, där han vände till och vek innanför motståndarlagets Max Fricke.

– Jag koncentrerade mig på att ta bra beslut i första kurvan. Jag mötte Max och såg var han var på väg. Jag tog beslutet att vika vänster och min cykel var snabb på rakan så jag kom om. Efter det kunde ingen komma ikapp mig.

Har du någon hälsning till publiken?

– Tack för att ni tror på oss. Vi ska fortsätta göra vårt bästa och jag hoppas ni stannar hos oss resten av säsongen.


Text: Pontus Lindell

Foto: Erik Kruse

Dela nyheten: