Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Förlust mot Piraterna: ”Vi ska hålla huvudet högt”

Featured Image

Piraterna kom med alla sina kanoner till förare, när Smederna gästade Motala under onsdagskvällen. Det blev för mycket för den sargade smedtruppen, som följde upp gårdagens seger med en förlust idag.

Att lagkapten Michael Jepsen Jensen skulle vara frånvarande under onsdagskvällen i Motala, med Patryk Wojdylo som ersättare, var känt sedan tidigare. 75 minuter innan matchstart kom dock ett besked som lär ha överraskat såväl motståndare som publik. Även Smedernas Maksym Drabik skulle missa matchen, med riders replacement som ersättning. Det innebar att samtliga smedförare utom Robert Lambert skulle kunna ersätta polacken i varsitt heat.

När tejpen till slut släpptes 19.00 var det Piraterna som tog kommandot. Trots en fin start av Smedernas Jaimon Lidsey, kom Piraternas förare ut ur första böj i femett-ledning. Trots en hårt kämpande Lidsey höll piratförarna undan. Smedernas svenska reservpar Philip Hellström Bängs och Joel Andersson gick därefter ut och gjorde en repris på gårdagen. En fyrtvåa i heat två tog igen halva Piraternas ledning.

Därefter följde fem raka oavgjorda heat, innan Piraterna återigen utökade sin ledning till fyra poäng. Detta genom en fyrtvåa av Piraternas Oskar Fajfer och Vaclav Milik i heat åtta, mot två vilt jagande smeder. I tre varv såg det ut som att Patryk Wojdylo och Joel Andersson skulle kunna ta igen de två förlorade poängen redan i nästkommande heat, men på sista varvet lyckades Piotr Pawlicki till slut ta sig runt Wojdylo och hindra en fyrtvåa till Smederna. Det var starten på ytterligare en svit av oavgjorda heat.

I heat 13 utökade Piraterna återigen sin ledning med två poäng. Trots hårt arbete av Robert Lambert kunde han inte stoppa Piraternas poängövertag, men genom en omkörning på Przemyslaw Pawlicki lyckades han hålla Smedernas hopp om vinst vid liv. Ett hopp som snart kom att grusas efter ytterligare en fyrtvåa till Piraterna i heat 14. Därmed var ställningen 46–38. Piratsegern var klar och likaså att laget från Motala plockade hem bonuspoängen. Heat 15 var därmed bara någonting att klara av, men kom att bjuda på dramatik. In i andra böj kraschade Piraternas Piotr Pawlicki, med uteslutning till följd. I omstarten säkrade Jaimon Lidsey titeln som matchens bästa poängplockare, genom en seger före den gamle smeden Pawel Przedpelski och den nuvarande smeden Kacper Woryna.

{!A}

Smederna räckte inte riktigt till i mötet mot Piraterna. Borta var som sagt Drabik och på de heat Smederna körde riders replacement för honom blev det fyra poäng. Lagledare Felix Andersson vill dock inte påstå att matchen nödvändigtvis hade sett annorlunda ut med polacken på plats.

– Det är omöjligt att säga om han hade tagit mer än fyra poäng idag. Han kanske hade haft en jättebra dag och tagit femton, han kanske hade haft en jättedålig dag och tagit noll. Vi hade dom här sex gubbarna idag och dom som körde riders-heat skrapade ihop fyra poäng. Det är inte bara att vi saknar Drabik, det saknas lite på flera nummer idag.

Under stora delar av matchen hängde Smederna på Piraterna. Med tre heat kvar var avståndet fortfarande bara fyra poäng. Felix har en klar bild av vad som gjorde att Smederna hängde på så pass länge.

– Det är nummer sex och sju, Philip och Joel. Vi vinner ju reservkampen med 10–2 idag. Det är mycket det som gör att vi hänger med så pass bra, säger Felix och fortsätter med att berömma Piraterna.

– Piraterna är ett ruggigt bra lag. Titta på dom sju förarna dom har, framförallt kanske 1–5. Det är killar som är väldigt bra på den här banan, dom vet exakt var dom ska åka. Det var svårt att göra någonting bakifrån idag.

Trots kvällens förlust är Felix positiv. Laget är på väg i rätt riktning och slutspelschanserna ser lovande ut.

– Efter dom här två kvällarna vi haft den här veckan så känns det som vi är tillbaka i matchen. Med ordinarie lag hade nog matchen slutat annorlunda. Det var viktigt att vi fick vinna igår mot Lejonen. Det känns som vi är tillbaka på rätt köl igen. Jag tycker ändå dom här två matcherna visat att vi ska hålla huvudet högt.

Nästa match går av stapeln 19:e juli, när Indianerna kommer på besök till Eskilstuna. Ett möte Felix beskriver som en publikmatch. Till dess är det fyra veckor. Det innebär att Smederna har ett tre veckors uppehåll framför sig. Trots det kommer det inte bli en speedway-fri tillvaro för Felix.

– Det är alltid speedway. Både på TV och sen körs det andra matcher runt om i Sverige. Så det lär nog bli speedway, avslutar Felix Andersson.

{!B}

Inte heller Smedernas Jaimon Lidsey kommer få mycket till vila när Smederna har ett uppehåll.

– Jag har inget uppehåll, jag har fortfarande fullt upp. Jag fortsätter köra i mina andra klubbar, så när jag kommer tillbaka om en månad är jag redo att köra, säger Jaimon om det kommande uppehållet från Sverige.

Jaimon var med sina 13+1 poäng matchens främsta poängplockare. Han flög fram på banan och vann totalt tre heat. Det var ett stort steg i rätt riktning jämfört med gårdagens match mot Lejonen, då poängskörden stannade på 4+2 poäng för australiensaren.

– Det gick bra. Du vet, efter igår var jag rätt besviken. Jag gjorde lite förändringar och idag blev det en bättre idag, säger Jaimon.

Trots Lidseys prestation räckte det inte till seger idag. I det heat han ersatte frånvarande Maksym Drabik tog han en heatseger, men han tycker ändå Drabiks frånvaro var ett avbräck.

– Det är lite av en besvikelse att han inte kör idag. Riders replacement blir ibland till din fördel och ibland inte. Han är en så bra förare, så att sakna honom idag var rätt tufft. Med honom kanske vi hade vunnit, men det är vad det är. Vi får lov att avsluta kommande tre matcher starkt, konstaterar Jaimon.

Lidsey har haft en bra säsong i Smederna. Han har höjt sitt snitt och kört flera matcher som heatledare. Den goda formen är inte avgränsad till bara Smederna. I Polen har han senaste veckorna radat upp fina resultat och så sent som i fredags plockade han 13+3 poäng i den polska högstaligan.

– Senaste matcherna (i Polen) har gått bra, säger Jaimon och fortsätter:

– Just nu går det bra i alla länder. Det är bara fortsätta jobba hårt och avsluta säsongen starkt.

Var kan speedwaysugna fans se dig köra kommande veckorna?

– Det är bara ligorna just nu. Eventuellt lag-vm, det vet vi inte säkert än, avslutar Jaimon Lidsey.

Eskilstuna Smederna
1. Jaimon Lidsey, 13+1 poäng (1,3,2,1,3,3)
2. Patryk Wojdylo, 3+1 poäng (0,1
,2,0,0,0)
3. Robert Lambert, 10 poäng (0,3,3,2,2)
4. Maksym Drabik, R/R
5. Kacper Woryna, 6+1 poäng (1,0,2,2,0,1)
6. Joel Andersson, 4+1 poäng (1,2,1
)
7. Philip Hellström Bängs, 6+1 poäng (3,2,1*,0)

Piraterna
1. Przemyslaw Pawlicki, 10 poäng (3,2,3,1,1)
2. Pawel Przedpelski, 10+2 poäng (2,3,1,2,2)
3. Oskar Fajfer, 11+2 poäng (1,3,3,1,3)
4. Vaclav Milik, 5 poäng (2,0,1,2)
5. Piotr Pawlicki, 10+1 poäng (3,3,1*,3,F)
6. Ludvig Selvin, 0 poäng (0,0,0)
7. Jonathan Ejnermark, 2 poäng (2,0,0)

Dela nyheten: