Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Förlust i Gislaved: ”Alla var helt off idag”

Featured Image

Det blev en tung kväll i Gislaved för Smederna. Serieledande Lejonen tog ledningen i första böj och höll den kvällen ut.

Att Smederna stod inför en tuff utmaning när man åkte ned till Gislaved var det ingen som tvivlade på. En övertygande start på säsongen, med tre raka segrar och en poängskillnad på 168–101, talar sitt tydliga språk: Lejonen är stekheta. Samtidigt saknade Smederna två förare från det lag som för två veckor sedan vann övertygande mot favorittippade Västervik.

Att Lejonen skulle inleda med två femettor och en fyrtvå på kvällens fyra första heat var däremot inte den starten Smederna hoppats på. När det var dags för den första sladdpausen var det endast i  reservheatat Lejonen inte fått med sig poängövertag. Detta efter att Smedernas Bauhausliga-debutant Anton Jansson körde om Lejonens Sammy van Dyck och därmed tog en tretrea tillsammans med Joel Andersson.

När Smedernas Patryk Wojdylo tog en heatseger i det femte heatet tändes hoppet hos Smedernas supportrar. Finns det en chans att vända den här matchen? Tyvärr var svaret på den frågan nej. Det kom nämligen att bli Smedernas enda heatseger denna kväll.

Vad var det egentligen som hända? Hur kunde det bli så stora siffror denna soliga kväll i Gislaved? Det är någonting Smedernas lagledare Jerker Eriksson inte har något riktigt bra svar på.

– Jag kan inte säga vad som hände, förutom att alla var helt off idag. Ingen hittade riktigt rätt. Det var väl möjligtvis (Patryk) Wojdylo, han faller i alla fall med flaggan i topp, det kan man inte ta ifrån honom. Han kämpade i alla fall. Sen var det lite synd att han stod på öronen i sista.

Patryk Wojdylo var den enda föraren i Smederna som tog en heatseger denna kväll. Inför nomineringsheaten hade han flest poäng i laget, med åtta poäng på fyra heat. I nomineringsheatet var dock olyckan framme. Patryk åkte omkull och blev liggande på banan. Efter en stunds orolig väntan bland åskådarna reste han sig till slut och lämnade banan till fots.

– Han sopade i huvudet lite, säger Jerker och fortsätter:

– Jag vet inte riktigt statusen. Han tappade luften och slog i huvudet. Han kom inte ihåg så mycket, så han har säkert någon mindre hjärnskakning.

I kvällens startsjua fanns för första gången Smedernas unga talang Anton Jansson med. Anton fick en svår uppgift, en uppgift han enligt smedfansen tacklade med bravur. Detta visade fansen genom att utnämna honom till matchens smed. Jerker instämmer i berömmet.

– Han gjorde ungefär vad man kunde förvänta sig. Han slog Sammy van Dyck när de möttes i reservheatet. Sen fick han stryk av Kubera, Cierniak, Berntzon och Woryna. Han får okej, det var en okej insats, helt klart.

Bortsett från Patryk och Anton finns det en förare till som får godkänt av Jerker.

– Jag tycker ändå Philip Hellström Bängs får godkänt också. Han krigar på. Så det är dem tre. Resten, nej, det är för dåligt. Det är icke godkänt.

Någonstans kan man väl ändå se det som att det bara finns en väg framåt nu?

– Ja, jo, men man är aldrig bättre än sin senaste match, sitt senaste heat. Vi gjorde två lite sämre matcher i början, sen en jättebra match mot Västervik. Nu gör vi en usel insats, skulle jag vilja säga. Vi måste ta tag i det här nu, bli lite jämnare. Det är lite för fladdrigt.

– Som Tarasenko, han var väldigt svag i två matcher, sen gjorde han en jättebra match och nu gör han sin kanske absolut sämsta match. Där måste vi ha lite jämnare poäng. Men han har samma tendens i Polen. Det har gått mycket upp och ner där också. Vi har lite att jobba på.

Nästa vecka vänder Smedernas stukade hjältar hemåt till Eskilstuna, för ett möte mot Dackarna. Till dess kommer den här matchen vara glömd och begravd.

– Från den här matchen tar vi inte med oss någonting tycker jag. Då får vi nog stryk nästa tisdag också. Vi får ta med oss Västerviksmatchen, det är den vi får ha i bakhuvudet, avslutar Jerker Eriksson.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: