Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Förlust för Smederna i jämnt möte: ”Det här är speedway”

Featured Image

Det var upplagt för fest när speedwaysverige firade nationaldag under tisdagen. Matcherna startade redan 17:00 och i Småland sken solen. Smederna hade dagen till ära tagit sig ned till Målilla och Skrotfrag arena för ett möte mot Dackarna.

Redan i första heatet fick hemmafansen jubla, när Maciej Janowski och Ludvig Lindgren körde en femetta mot Smedernas Robert Lambert och Michael Jepsen Jensen. Tre heat senare hade Smederna kvitterat genom två fyrtvåor i heat två och fyra. Båda gångerna var Philip Hellström Bängs inblandad. Första gången fick han med sig Joel Andersson, andra gången hängde han på Maksym Drabik.

Efter tre oavgjorda heat tog Dackarna återigen ledningen med en femetta. Redan i heatet efter kontrade Smederna med en fyrtvåa, innan ytterligare ett oavgjort heat gav ställningen 31–29 i pausvila.

I heat 12 kom till slut det Smederna hade kämpat för hela matchen. En femetta signerad Kacper Woryna och Robert Lambert gav för första gången i matchen ledningen till Smederna. Den gamle smeden Andzejs Lebedevs ville inte vara sämre, utan tog med sig Janowski på en femetta till Dackarna i heatet efter. Med två heat kvar ledde återigen Dackarna med två poäng. Ett heat senare hade Drabik och Lambert återtagit gett Smederna ledningen. Inför sista heatet hade Smederna två poängs övertag, men efter en avslutande femetta av Dackarna var det hemmalaget som fick jubla.

{!A}

Det blev i slutänden ett väldigt jämnt slutresultat, där varje poäng blev avgörande.

– Vi är ju inte riktigt kompletta som lag idag, vi är lite ihåliga och får inte till det på alla positioner. Vi har lite att jobba på, säger lagledare Jerker Eriksson efter matchen.

Dagens match var inte den första matchen för året som avgjordes i sista heatet. Faktum är att det är den femte matchen för året som avgjordes på det sättet. Samtliga förluster har varit så pass jämna att chansen fortfarande fanns inför sista heatet.

– Vi har avgjort i sista heatet också. Mot Piraterna avgjorde vi och nu fick vi stryk. Det är speedway. Det är små marginaler. Vi tar starten, dom gör en bra första sväng i deras lag och lyckas komma förbi våra gubbar. Det är skickliga chaufförer som vi möter. Så är det, det är speedway, konstaterar Jerker.

Redan nästa vecka är det dags för ett nytt möte mot Dackarna, då på hemmaplan i Eskilstuna. Trots besvikelsen idag tror Jerker på seger.

– Nästa vecka är det en ny match, då står det noll-noll. Är vi inte bättre än vad vi var idag är risken att vi får stryk igen. Men jag tror vi kommer göra en bättre insats. Framförallt är det vår hemmaplan och jag hoppas vi är lite revanschsugna. Det är klart jag hoppas på en bättre insats, säger Jerker.

När Dackarna kommer till Eskilstuna nästa vecka, är det första gången denna säsong även en bonuspoäng står på spel. Bonuspoängen delas ut till det lag som plockat flest poäng totalt på både hemma- och bortamatchen tillsammans. I Smedernas fall innebär det att man behöver vinna med mer än 46–44 för att ta poängen. Tror Jerker att Smederna kommer lyckas ta även denna viktiga poäng?

– Det hoppas jag vi ska kunna lyckas med. Jag vill vinna först och främst iallafall, sen får vi se, avslutar Jerker Eriksson.

{!B}

Någon som hade en bra kväll var Smedernas Robert Lambert. Bortsett från en nollpoängare i första heatet blev det full pott. I heat fjorton var han med och gav Smederna ledningen inför sista heatet och fick från sidan se hur matchen gled laget ur händerna.

– Jag är besviken. Jag och Drabik körde bra och hade en tuff kamp första varvet för att ta positioner på banan. Då är det jobbigt att se motståndarlaget ta en femetta i sista heatet och ta tillbaka ledningen. Men det här är speedway och det måste vi acceptera, säger Robert Lambert efter den tunga förlusten.

Robert är nöjd med både banan och sin prestation för kvällen. Dessutom var vädret var bra, till skillnad från sist han var här. Sist han var i Målilla regnade det nämligen. Frågan är dock om det inte var för varmt? Inte för Robert.

– Det var inte så farligt. Vi har vissa tävlingar på sommaren när det är 30 grader och måste hantera det. Man måste bara tänka lite mer på motorinställningarna, för där kan värmen påverka, berättar Robert.

Vad tror du om nästa veckas hemmamatch?

– Vi har möjligheten. Vi är snabba och har en god laganda, det är något som ger poäng. Jag tror vi kommer vara bra nästa vecka.

Avslutningsvis vill Robert rikta några ord till alla smedfans där ute.

– Fansen ska inte vara oroliga för vår prestation. Vi ger alla 100 % på banan och jag tror den här typen av mentalitet och racing ger en mycket bättre match för publiken att titta på, än om hemmalaget tar femettor vartenda heat. Det är en spännande sport. Fansen som älskar sporten måste komma och stötta oss. Vi saknar redan en del fans, så vi behöver er verkligen nu för att få en extra boost, avslutar Robert Lambert.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert, 10+2 poäng (0,3,3,2,2)
2. Michael Jepsen Jensen, 2+0 poäng (1,0,1)
3. Jaimon Lidsey, 9 poäng (3,2,3,1,0)
4. Kacper Woryna, 8+1 poäng (0,3,1*,3,1)
5. Maksym Drabik, 9 poäng (3,0,3,0,3)
6. Joel Andersson, 1 poäng (1,0,0)
7. Philip Hellström Bängs, 5 poäng (3,1,1,0)

Dackarna
1. Maciej Janowski, 10+2 poäng (3,3,2,2,2)
2. Ludvig Lindgren, 3+2 poäng (2,1,0)
3. Rasmus Jensen, 7+2 poäng (1,1,3,1,1)
4. Daniel Bewley, 10+2 poäng (2,2,2,1,3)
5. Andzejs Lebedevs, 9 poäng (2,2,2,3,0)
6. Avon van Dyck, 0 poäng (0,0,0)
7. Filip Hjelmland, 5+1 poäng (2,2,1*,0)

Dela nyheten: