Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Felix inför mötet med Lejonen: ”Ska bli kul att se duellen Drabik vs Zmarzlik”

Featured Image

Det är dags för Smedernas kämpar att åka på bortaresa till Gislaved. Där väntar ett möte mot serieledande Lejonen.

Bauhausligan är tillbaka efter en veckas uppehåll. I Smedernas fall bär det av ner till Gislaved för ett möte med serieledande Lejonen. Där väntar femton heat av speedway i världsklass, mellan två lag som kört många tuffa heat mot varandra genom åren. Dessutom möttes lagen i finalserien 2022, en finalserie Smederna gick vinnande ur.

Lejonen har inlett säsongen 2024 med tre raka segrar. I sin första match åkte gänget från Gislaved upp till Hallstavik för ett möte med Rospiggarna, en match man vann med övertygande 54–36. Veckan efter blev det en ännu mer övertygande seger, när man körde över nykomlingarna Vargarna med 68–22 på hemmaplan. Säsongens tredje match bjöd på betydligt hårdare motstånd, när man vann mot Indianerna i Kumla med 46–43.

Efter en vacklande start på säsongen lossnade det ordentligt för Smederna i den senaste matchen mot Västervik. Två snöpliga förluster mot Indianerna och Piraterna verkade som bortblåsta från lagets medvetande, när sju förare taggade till tänderna gav sig ut på hemmaplan och vann med 53–37.

Efter Smedernas första seger för säsongen var det dock dags för uppehåll för Bauhausligan. Det är dock ett uppehåll som inte Smedernas lagledare Felix Andersson tror påverkar nämnvärt. Det har nämligen varit ett uppehåll främst fansen känt av.

– Förarna har kört på precis som vanligt då de andra ligorna har varit igång, så jag tror inte det påverkar, säger Felix under söndagen.

– Själv var jag på plats i Västervik för att finnas till för Kim (Nilsson) och Philip (Hellström Bängs), så det blir inte mycket till uppehåll.

Tävlingen i Västervik som Felix besökte var den individuella SM-finalen i Speedway. Det var en match som kom att bli riktigt lyckad för Smedernas båda förare Kim Nilsson och Philip Hellström Bängs. Efter 21 körda heat stod de båda på startlinjen i det avgörande finalheatet. När finalen väl var i mål hade Kim säkrat ett SM-silver och Philip lagt en fjärdeplats i SM till sin meritlista. Vad innebär det för laget på tisdag?

– Att vi har bra form på både Philip och Kim. Det är bra. Vi behöver att de är på sin topp om vi ska vinna mot Lejonen.

Att vinna mot Lejonen är någonting Smederna lyckats bra med senaste åren, kanske framförallt i just Gislaved. Smederna har inte förlorat en match i Gislaved sedan 2019. Vad anledningen till framgångarna i Gislaved beror på har dock Felix svårt att svara på.

– Jag vet inte. Historiskt har vi haft förare som gillat banan och det bidrar givetvis, säger Felix och fortsätter:

– Det ska bli kul att se duellen (Maksym) Drabik vs (Bartosz) Zmarzlik igen.

När det nu är dags för ett nytt möte i Gislaved har Smederna valt att göra en förändring i startsjuan jämfört med senaste matchen. Grzegorz Zengota ställs över och ersätts av Joel Andersson. Därmed blir det tre svenskar i Smedernas startsjua.

– Vi behöver ta hänsyn till flera olika parametrar när vi tar ut laget, säger Felix Andersson och avslutar:

– Vi har många bra förare i truppen och vi har tagit ut ett lag som vi tror på!

Laguppställningar
Eskilstuna Smederna

1. Maksym Drabik
2. Michael Jepsen Jensen
3. Vadim Tarasenko
4. Patryk Wojdylo
5. Kim Nilsson
6. Joel Andersson
7. Philip Hellström Bängs

Lejonen
1. Bartosz Zmarzlik
2. Casper Henriksson
3. Dominik Kubera
4. Mateusz Cierniak
5. Oliver Berntzon
6. Kacper Woryna
7. Sammy Van Dyck

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: