Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

En omtumlande vecka för PHB: ”Det är riktigt härligt”

Featured Image

Han har trots sin ringa ålder länge setts som ett av Speedwaysveriges stora framtidshopp. Redan som 14-åring tog Philip Hellström Bängs såväl EM-guld som VM-brons och nu är siktet inställt på nya VM-medaljer.

Den senaste veckan har varit händelserik för Philip Hellström Bängs. Efter att bara ha tappat två poäng i Smedernas förlustmatch mot Indianerna, bar det av internationellt för en vecka av framgångar. Det hela startade med kvalet till U23-EM för lag.

– Vi var nere i Strasund. Där tog vi oss vidare till U23-EM i Macon, sammanfattar Philip kort.

Efter framgången i Stralsund fortsatte resan till danska Vojens, där ett kval till SGP2 (Junior-VM) ägde rum. Philip plockade 13 poäng, vilket efter ett omkörningsheat om segern innebar en andraplats och en plats i årets JVM-serie.

– Sen kvalade vi till GP-serien, SGP2. Det har vart en bra vecka, det är riktigt härligt. Det var ett av mina största mål den här säsongen. Nu får jag bygga vidare på det målet och sikta på att stå på pallen, fortsätter Philip.

{!B}

I SGP2 kommer han möta förare som svenskarna Gustav Grahn och Casper Henriksson, wildcardet från GP-deltävlingen i Warszawa Bartlomiej Kowalski samt fjolårets juniorvärldsmästare Mateusz Cierniak. Den på pappret kanske tuffaste motståndaren, Cierniak, har Philip mött förr. Så sent som 2021 tog han nämligen silver i Junior-EM, framför just nämnde Cierniak. Det är någonting Philip tror han kan göra om.

– Jo men det tror jag. Jag har ju spöat honom så. Kommer jag iväg från start så spöar jag motståndarna, det vet jag, kommenterar Philip motståndet i serien och fortsätter med att gå igenom dem kommande deltävlingarna.

– Vi har första deltävlingen den andra juni, dagen innan GP:t i Prag. Sen är det dagen innan Gorzow, den 23:e juni och sista är det den 15:e september i Vojens.

JVM-serien slutliga avgörande sker alltså i Vojens, samma Vojens som Philip körde på när han kvalade in till serien. Det verkar onekligen vara en bana Philip trivs på.

– Ja, det är det. När den funkar bra och är fin, då är den bra. Då är det en bana som är rolig att köra på.

{!A}

Efter framgångarna i Vojens var det till slut dags för gårdagens smedmatch i Bauhausligan. Philip var inte helt nöjd med matchen och är till en början fåordig.

– Det vart en tuff match, är den spontana kommentaren.

Du gjorde ändå några viktiga omkörningar.

– Ja, hade jag inte gjort dom hade vi ju inte vunnit. Jag tog några viktiga poäng, men jag är inte 100 % nöjd, det är jag inte, mjuknar Philip upp en aning innan han börjar förklara.

– Vi hade lite fel på setupen. Banan var lite annorlunda mot förra matchen och då blir det att man börjar hitta andra inställningar än man är van vid. Den såg likadan ut när vi gick banan, men när vi väl började köra var den inte det. Då börjar man bygga på nya inställningar. Det är bara ta nya tag till nästa match.

Att gårdagens problem med inställningar ska påverka den positiva trenden hans säsong haft hittills tror han dock inte.

– För min del så känns det som det går bättre och bättre. Den här gången var det fel på setupen och därför var inte starterna så bra. Men det blir nog bättre.

Vad tror du om nästa veckas smedmatch?

– Då åker vi ner till Gislaved. Den banan gillar jag också. Det är en stor bana som jag trivs bra på. Jag tror det kommer bli bra, avslutar Philip.

Dela nyheten: