Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Årets första bortaseger när Smederna vände och vann: ”Därefter gick det rätt bra”

Featured Image

Det blev övertygande siffror när Smederna vann sin första bortamatch för säsongen. När dammet lagt sig över Norrköping blev slutresultatet 36–54.

När Smederna packade bussarna och åkte till Norrköping under tisdagen, var det med ett inte allt för smickrande facit på bortaplan. Två raka bortaförluster mot Piraterna och Lejonen var det som stod i protokollet. Det var något Smederna kom att ändra på denna kväll.

Hemmalaget Vargarna inledde kvällen med en femetta, i ett heat där Smederna körde riders replacement för stjärnan Maksym Drabik. Smederna kämpade dock på. Tre heat senare var det återigen lika, efter två fyrtvåor till Smederna.

Men Vargarna ville annat. Poängövervikt i det femte heatet gjorde att Smederna återigen hamnade i underläge och fick kontra. Kontringen kom dock att bli starten på en riktigt fin kväll för Eskilstunalaget. Tre raka heat med poängövervikt innebär fyra poängs ledning efter åtta heat.

I tionde heatet såg däremot ställningen ut att återigen bli lika. Vargarnas båda förare fick till en fin start och Smedernas Kim Nilsson hade en fyra varvs kamp med Vargarnas Marcin Nowak om andraplatsen. En videogranskning senare tillföll andraplatsen till Kim och Smederna hade fortfarande en ledning.

Efter den långa sladdpausen var det ett ännu mer taggat Smederna som kom ut på banan. Det startade med en fyrtvåa i det elfte heatet. I det tolfte heatet blev den gamle smedbekantingen Niels Kristian Iversen utesluten på grund av tvåminutersregeln i ett heat som kom att sluta 5–1 till Smederna. Vargarna gjorde vad man kunde genom att toppa in Iversen i heat 13, men han föll i andra böj och uteslöts. I omstarten var smedförarna snabbast från tejpen och ytterligare en femetta fördes till protokollet. Därefter avslutades matchen med en fyrtvåa, innan ytterligare en femetta till Smederna rundade av matchen.

Smedernas lagkapten Kim Nilsson var en förare som verkligen hittade farten denna kväll och var delaktig i två av lagets tre femettor efter långa pausen. Efter matchen är han märkbart nöjd över säsongens första bortaseger.

– Det känns väldigt bra. På pappret är Vargarna kanske inte det starkaste laget i ligan, men det är ett bra hemmalag. Det är ett lag som är byggt för att hitta runt på hemmaplan och det har de bevisat. Det har varit många starka lag här som haft det tufft, så det är väldigt skönt att lyckas vinna, säger Kim.

Under tisdagens match fick Smederna, som tidigare nämnts, klara sig utan stjärnan Maksym Drabik. Istället användes riders replacement, vilket innebär att förare med ett lägre löpande snitt får ersätta ett heat var. Eftersom Maksym har lagets högsta löpande snitt, fick alla förare i laget ersätta honom. Detta är någonting som kan vara både en fördel och nackdel. Kim ger sin syn på hur det var att köra riders replacement just denna kväll.

– Vi vet att vi har förare som kan gilla den här banan och kan hitta runt bra här, tekniska förare, så det kändes som att vi kunde täcka upp det ganska bra. Men när man kör riders gäller det att alla är på tå och levererar. Det får inte bli att någon faller ur ramen, det är väl det som är riskabelt med riders replacement. Jag tycker vi gjorde det bra och vet inte vad mer vi skulle kunnat önska. Vi ska vara nöjda med dagen och att vi kunde vinna ganska komfortabelt.

För Kims egen del landade poängskörden denna kväll på 15 poäng. Kan det rent av vara årets bästa match för hans del?

– Det tror jag absolut. Jag har väl jagat lite, både fart och starter, om vartannat. När jag haft bra fart har jag inte fått till starterna och tvärtom. Jag har jobbat lite på det och ändrat massor av saker. Nu vet jag väl lite vad problemet varit och tycker jag hittar mer rätt nu, säger Kim och fortsätter med att berätta om den skada han dragits med under säsongen:

– Sen har jag haft lite problem med en armbåge på slutet, som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Jag får ta mig en funderare och se om jag ska fixa den för att komma tillbaka till 100 %, eller om jag ska försöka kriga på som det är. Idag kändes det väl ändå okej. Lite ont när jag körde, men det hämmade mig inte jättemycket idag.

En annan förare som hade en lyckad kväll var Smedernas nyförvärv Frederik Jakobsen. 12+1 poäng blev det för dansken, som belönades med fansen utmärkelse ”matchens smed”. Men hur hamnade han egentligen här?

– Vi har pratat lite fram och tillbaka, säger Frederik själv efter matchen.

– Jag har pratat med Smederna senaste åren, för att vara ärlig, men timingen har inte varit rätt. Nu föll det på plats och vi har funnit varandra. Vi hade en bra och rolig kväll, så jag är glad att vara här. Det är ett bra gäng och en bra miljö att vara i, så efter att vi pratat lite var det lätt att komma överens.

Kom du snabbt in laget?

– Ja, ganska snabbt. Alla är rätt öppna och jag känner flera av grabbarna. Sen är det skönt att ha Michael (Jepsen Jensen) också, en dansk kille, som jag kan prata ”normalt” med. Det hjälpte mig att snabbt komma in i laget. Men jag har ju pratat med Jerker förut och känner vissa, så det var ganska lätt att komma in i ett bra gäng.

I sitt inledande heat hade Frederik det tufft, men därefter hade han ett snitt på över 2 poäng på heat. Frderik berättar:

– Norrköping är inte någon lätt bana. Den är rätt teknisk och jag fick inte till det i mitt första heat, utan hamnade efter. Ibland vill man ta det lite försiktigt i första heatet. Idag blev det väl lite som en uppvärmning, för därefter gick det rätt bra.

Nästa vecka vänder Smederna hem till Eskilstuna för ett returmöte mot dagens motståndare. Då hoppas Frederik att han står på startlinjen.

– Jag planerar att köra i Eskilstuna nästa vecka. Jag ser fram emot att få köra min första hemmamatch och förhoppningsvis drar vi till med en till vinst. Laget verkar ha ett bra momentum just nu och det är bara försöka hålla streaken igång, säger Fredrik Jakobsen innan han avslutar med en hälsning till publiken.

– Det är häftigt att så många fans kom till Norrköping. Det gör att jag och resten av laget känner oss väldigt välkomnade och då vill vi ge lite extra tillbaka. Så nu längtar jag efter att få komma till Eskilstuna.

 

Text: Pontus Lindell
Foto: Erik Kruse
Dela nyheten: