Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Andersson om att möta Indianerna: ”Det är alltid speciellt”

Featured Image

Det är äntligen dags för derby. På tisdag åker Smederna på besök till Kumla i ett försök att ta årets första seger.

Att Smederna trivs i Kumla är ingen hemlighet. Sex raka bortasegrar innebär att Indianerna inte slagit Smederna på sin hemmaplan sedan 2016. Förra året blev resultatet i Kumla 40–50, i en match där Robert Lambert och Kacper Woryna tillsammans tog 24+4 poäng. Med Woryna tillbaka i truppen ser det med andra ord ljust ut inför tisdagens match.

Samtidigt har Smederna haft en tuff inledning på säsongen. Laget har drabbats av flera tunga skador, vilket ledde till att en sargad trupp ställdes mot Västervik i tisdagens förlustmatch. Indianerna å sin sida kommer senast från en bortavinst mot Dackarna. Ledda av sina australiensiska VM-förare Jason Doyle och Max Fricke vann Indianerna med 51–39.

{!A}

I smedlaget kör Kumlasonen Joel Andersson, som inte riktigt fått den start på säsongen han önskat. Efter en tuff match uppe i Hallstavik kom 27-åringen till Eskilstuna med förhoppningen om en bättre kväll. Trots 3+2 poäng i protokollet var Joel missnöjd efter matchen.

– Jag är fortfarande väldigt besviken över min insats i den matchen. Som jag och Jerker sa: det är inte många som vunnit tre starter och bara tagit tre poäng, säger en självkritisk Joel Andersson under söndagskvällen.

En förklaring till att det inte riktigt gått som önskat tror Joel kan vara materialet. Han har i år testat nytt material, främst i form av nya ramar.

– Jag har provat lite nytt i år, lite andra ramar. Det jag kände när jag kom till Eskilstuna, där det är lite mer bett, var att jag inte riktigt redde ut det. När jag skulle köra i torsdags (för Smedernas allsvenska samarbetslag Örnarna) bytte jag tillbaka till det jag körde förra året. Nu provar vi det ett tag, så ser vi om man får tillbaka lite känsla. Passar inte det nya får man gå tillbaka till det man kan.

På tisdag är det dags att möta Indianerna på din gamla hemmabana, hur känner du inför den matchen?

– Det känns bra tycker jag. Det är alltid speciellt att komma borta på hemmaplan, om man säger så. Man har åkt många säsonger där, så det är lite speciellt, svarar Joel.

Joels första heat kommer bli mot Indianernas brödrapar Gustav och Jonatan Grahn. Två förare han tänker göra allt för att besegra.

– Det ska jag. Men man ska aldrig underskatta dom, dom är väldigt duktiga. Speciellt i Kumla, där är dom riktigt bra.

Som lag tycker Joel att Smederna trots allt inlett säsongen bra. Även om Smederna haft oflyt med skador har de hängt på motståndarna, vilket bådar gott inför den fortsatta säsongen.

– Får vi bara tillbaka alla så är vi ett riktigt slagkraftigt lag. Som i tisdags, vi gjorde det bra, även fast vi åkte på stryk mot Västervik. Vi var med hela vägen till dom två sista heaten, säger Joel.

I truppen inför tisdagen står återigen Kacper Woryna med. Polacken har dragits med en skadad arm under inledningen av säsongen, men var under söndagen med i EM-kvalet i Ungern. Där visade han på fin körning, när han genom en andraplats kvalade sig in till årets EM-säsong.

– Nu har han inget att gnälla på längre, nu får han komma på tisdag, avslutar Joel Andersson med ett skratt.

Eskilstuna Smederna
1. Robert Lambert
2. Jaimon Lidsey
3. Kacper Woryna
4. Jonas Jeppesen
5. Maksym Drabik
6. Philip Hellström Bängs
7. Joel Andersson

Kumla Indianerna
1. Szymon Wozniak
2. Krzysztof Buczkowski
3. Max Fricke
4. Rohan Tungate
5. Jason Doyle
6. Jonatan Grahn
7. Gustav Grahn

Dela nyheten: