Lindbäck svensk mästare – Karlsson femma

Peter Karlsson, PK

Ikväll avgjordes årets individuella svenska mästerskap på Parken i Hallstavik. Antonio Lindbäck fortsätter glänsa och tar hem SM-guldet efter en kanonstart i finalheatet. Tvåa blir hemmasonen Andreas Jonsson medan Peter Ljung tar hem bronset efter att ha haft lite stolpe in i sista chansen-heatet. Ikaros Smedernas Peter Karlsson slutar femma, vilket är ett riktigt fint besked inför avslutningen på Elitserien.

Det var en riktig kanonfinal vi fick se på Parken i Hallstavik ikväll. Den stora publiken (4238) fick se hemmasonen Andreas Jonsson ånga på mot final redan från start. Jonsson tappar endast två poäng ikväll, båda mot segrande Lindbäck.
– Jag kom inte iväg från start riktigt ikväll vilket var mitt största problem genom hela tävlingen, berättar Jonsson efter tävlingen och förklarar sin syn på finalheatet:
– Jag hoppade iväg bra och det kändes bra de första meterna, men jag strulade till det in i första sväng lite. Jag kände att om jag var med bra från innern vid starten kunde jag flyttat ut de andra.

I övrigt överraskade främst Pontus Aspgren som genom riktigt fina styrningar i grundomgången kunna ta sig till sista chansen-heatet. Väl där blev det en tredjeplats för Pontus och en fin sjätteplats totalt. Även junioren Joel Andersson stod för en riktigt fin insats och var riktigt nära en plats i sista chansen-heatet. Gårdagens JSM-fyra slutar till sist på en riktigt fin åttondeplats.

Peter Ljung hade riktig stolpe in när Fredrik Lindgren fick punktering ut ur första sväng på sista varvet i sista chansen-heatet. I finalen tampades Peter hårt med Joonas Kylmäkorpi och kunde till sist knipa bronspengen.
– Cykeln funkade riktig bra, det var därför jag kunde ta “Kylmä” i finalen, berättar en nöjd Ljung och avslutar:
– Lite stolpe in var det allt, men det behöver man också ha annars vinner man inga medljer.

Kvällens vinnare, dalmasen och indianföraren Antonio Lindbäck körde riktigt bra tävlingen igenom och tappar endast en pinne, det mot Andreas Jonsson i kvällens tredje heat. Lindbäck fick välja startspår som andreman efter Jonsson i finalen och lyfte, till mångas förvåning, upp den vita hjälmen till kameran.
– Jag funderade länge på hur jag skulle välja. Men jag kände att det var bra att stå två steg utanför Jonsson om han skulle hoppa iväg från start och då ha lite mer valmöjligheter in i sväng.

För Ikaros Smedernas Peter Karlsson blev det en riktig bra tävling och ett gott formbesked inför den rafflande avslutningen av Elitserien. Peter inledde kvällen med en heatseger mot bronsmedaljören Ljung, hamnade något efter i sitt andra heat och tog en etta för att sedan återigen korsa mållinjen först vid sitt tredje heat för kvällen. Tyvärr får Peter inte till starten i sitt fjärde heat och spänningen inför avslutningen är olidlig. Peter behöver minst två pinnar i sitt avslutande heat där han ställs mot Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck. “PK” får ingen vidare start men kämpar på riktigt fint bakom Jonsson och Lindgren. På det andra varvet tar sig Peter förbi Lindgren och håller sedan undan in i mål. I sista chansen-heatet får Peter den tuffa ytterbanan och är aldrig riktigt nära avancemang till den slutliga finalen. Peter slutar på en riktigt fin femteplats vid årets SM-final.

Noterbart är att fjolårets vinnare och regerande svenska mästaren Tomas H Jonasson endast mäktar med 6 poäng och slutar på en blygsam tolfteplats.

Ett stort tack till Rospiggarna som gjort årets SM-helg till något riktigt bra. En bra publiksiffra vid gårdagens JSM-final följdes upp av en kanonsiffra vid kvällens final. Vi säger som Jonsson avslutade presskonferensen med: Detta kändes som en vändning för svensk speedway!

Slutresultat SM-finalen 2015
1. Antonio Lindbäck, Indianerna 14+3 (2,3,3,3,3)
2. Andreas Jonsson, Rospiggarna 14+2 (3,3,3,3,2)
3. Peter Ljung, Elit Vetlanda 9+3+1 (1,2,1,2,3)
4. Joonas Kylmäkorpi, Dackarna 11+0 (FX,3,2,3,3)
5. Peter Karlsson, Ikaros Smederna 9+2 (3,1,3,0,2)
6. Pontus Aspgren, Lejonen 10+1 (1,2,3,1,3)
7. Fredrik Lindgren, Indianerna 11+0 (3,2,2,3,1)
8. Joel Andersson, Indianerna 7 (0,3,1,2,1)
9. Mikael Max, Gnistorna 7 (2,0,2,1,2)
10. Linus Sundström, Masarna 7 (2,2,1,1,1)
11. Ricky Kling, Västervik 6 (3,1,0,2,0)
12. Tomas H Jonasson, Elit Vetlanda 6 (1,1,R,2,2)
13. Kenny Wennerstam, Västervik 4 (1,0,2,1,0)
14. Jacob Thorssell, Västervik 3 (2,1,0,0,0)
15. Mathias Thörnblom, Gnistorna 2 (R,R,1,0,1)
16. Magnus Karlsson, Örnarna 0 (0,0,0,R,0)

Banreserver
17. John Lindman, Griparna – körde ej
18. Fredrik Engman, Masarna – körde ej