Inför: Lejonen – Ikaros Smederna

Ikväll åker vi ner till Gislaved och gästar Lejonen på NTEX Arena i säsongens hittills viktigaste match. Vi vet att vi måste vinna för att kunna hålla drömmen om slutspel vid liv, om än med konstgjord andning. Vid det första mötet lagen emellan vann vi med hela 53-37 vilket innebär att vi har 16 poäng tillgodo på den ytterst viktiga bonuspoängen.

Lejonen har inte haft någon rolig comeback i speedwayens finrum. Endast en seger har man mäktat med, detta hemma mot Rospiggarna den 15 juni i år. Lagledare Anders Fröjd, som även är juniorlandslagets förbundskapten, har byggt sitt lag för framtiden med siktet kanske främst på nästa säsong i och med att inget lag åker ur i år. Man har ett väldigt intressant lag namnmässigt med den unga polska framtidsduon Tobiasz Musielak och Kacper Gomolski tillsammans med de svenska framtidshoppen Mathias Thörnblom, Oliver Berntzon och den redan rutinerade Linus Sundström. Tillsammans med alla dessa unga hungriga killar har man kryddat truppen med den danska dynamiten Peter Kildemand och framförallt fjolårets silvermedaljör i VM – Krzysztof Kasprzak. Främst Kasprzak har varit en bidragande negativ faktor i årets Lejonlag. Polacken har inte fått till det alls och har endast kört in 16 poäng på lika många heat. Kasprzak har det tungt även i GP-serien där det blivit två raka tävlingar med noll inkörda poäng. Detta har givetvis en stor del i Lejonens skrala form i år då resten av det unga laget blir tvingade att köra in betydligt fler poäng än vad tanken var när Fröjd byggde laget. Lejonen kan dock köra riktigt bra på hemmaplan. Man hade till exempel ledning mot Dackarna inför de sista heaten av matchen, men tappade och förlorade med två pinnar, och mot Piraterna vid den senaste hemmamatchen höll man jämna steg till heat 13 innan man åkte på två raka femettor i baken.

Ikaros Smederna tog en livsviktig poäng uppe i Hallstavik senast. Vi hade givetvis haft ett skönare läge vid vinst, eftersom vi slarvade bort poängen när vi mötte Rospiggarna hemma i Eskilstuna, men ett oavgjort resultat var ändå bättre än en förlust. Sommaren har mest bestått av skador och sjukdomar, och gör fortfarande så. Skillnaden är att vi nu ändå kan ställa upp med en stark sjua där flera förare visat uppåtgående form på slutet. Peter Karlsson, som hittills haft en bedrövlig säsong, åkte riktigt bra på SM-finalen i Hallstavik i lördags och slutade femma. Grigorij Laguta såg vilsen ut i början av “Best of the Best”-tävlingen i Leszno i söndags, men slog till när det som gällde som mest och vann hela tävlingen. Mikkel Michelsen tog fem raka heatsegrar och 15 poäng vid sin polska ligamatch i söndags. Pawel Przedpelski drabbades vid förra veckans ligamatch av något virus som gjorde att han var tvungen att dra sig ur den polska ligamatchen efter ett par körda heat. Efteråt fick den unga polacken uppsöka sjukhus men var åter på cykeln nu i veckan. Pawel var dock inblandad i en riktigt otäck krasch vid en juniortävling, men kunde ändå fullfölja den. Det syntes dock att vårt unga stjärnskott haft en jobbig vecka vid tävlingen i söndags i Leszno och han kommer nu vila helt fram till kommande helg. Lagledarna Jansson och Jarl har till ikväll tagit ut den sjua de tror är mest kapabla till att köra hem minst 46 poäng ikväll, vilket nog är ett måste om drömmen om slutspel ska leva vidare.

Förutsättningarna inför avslutningen av serien är rätt enkla för oss. Vi måste mer eller mindre vinna allt som är kvar och även plocka med bonusen vid samtliga matcher. Gör vi detta kommer vi upp på totalt 14 poäng då vi har 5 poäng inför kvällens omgång. Indianerna och Elit Vetlanda är redan klara för slutspel med sina 15 respektive 14 poäng. Trea ligger just nu Dackarna på 13 poäng, vilket innebär att två poäng säkrar slutspelsplatsen för smålänningarna. Piraterna innehar fjärdeplatsen med 9 poäng  men har kört en match mindre än oss, femma ligger Rospiggarna med sina 8 poäng. Rospiggarna tar ikväll mot Piraterna hemma på Parken i en match där det segrande laget skaffar sig straffspark med målvakten långt åt höger vid en vinst. Piraterna vann det första mötet med 46-38 vilket betyder att man har 8 poäng tillgodo för den ack så viktiga bonuspoängen. Ser vi till att vinna ikväll och sedan mot Dackarna hemma på Eskilstuna Motorstadion den 11 augusti samtidigt som övriga resultat går som vi vill kan matchen borta mot Piraterna den 25 augusti bli helt avgörande för vilket av lagen som tar sig till slutspel. Detta håller vi tummarna för!

Lejonen – Ikaros Smederna
Elitserien, omgång 11, tisdag 4 augusti kl. 19:00

Lejonen
1. Peter Kildemand
2. Pontus Aspgren
3. Linus Sundström (K)
4. Kacper Gomolski
5. Rafal Okoniewski
6. Mathias Thörnblom
7. Oliver Berntzon
Lagledare: Anders Fröjd

Ikaros Smederna
1. Przemyslaw Pawlicki
2. Peter Karlsson
3. Kenni Larsen
4. Mikkel Michelsen
5. Grigorij Laguta
6. Magnus Zetterström (K)
7. Linus Eklöf
Lagledare: Jimmy Jansson & Stefan Jarl